Batavierenrace 2012 // Evenementen regio


Zaterdagnacht 28 april 2012 klinkt om 0.00 klinkt het startschot voor de 40e editie van de Batavierenrace: de jaarlijkse loop voor studenten van Nijmegen naar Enschede en de grootste estafetteloop ter wereld. Met 8.500 deelnemers is dit het grootste studenten-sportevenement in Nederland; het aantal hardlopers neemt ieder jaar toe. De Batavierenrace is de laatste jaren een begrip geworden, ook buiten de studentenwereld. 
De tocht van 175 kilometer begint bij het Universitair Sportcentrum Nijmegen en loopt door Duitsland en de Achterhoek naar de Oude Markt in Enschede.

Update 11/05: de Universiteit Twente waarschuwt deelnemers die zich na afloop in het universiteir sportcentrum hebben gedoucht: bij routineonderzoek is de legionellabacterie in douchekoppen aangetroffen.

Er zijn 17 heren- en 8 vrouwenetappes Een ploegleider schrijft zich in het een team van 25 lopers: iedere loper legt één etappe af. De route is opgedeeld in 25 etappes: de eerste negen vormen het nachtblok van Nijmegen naar Ulft. Daar vindt een herstart plaats richting Barchem (dan kan het rennersveld weer dichter bij elkaar komen). Hier is opnieuw een herstart voor het laatste blok richting Enschede. Op de Oude Markt is de laatste herstart voor de twee slotetappes. De eerste lopers worden rond 14.30 uur op de Oude Markt verwacht Alle lopers verzamelen zich rond 17.00 uur om te beginnen aan de laatste strijd tegen elkaar om als eerste aan te komen op de campus van Universiteit Twente. Daar barst om 18.00 uur het Batavierenfeest los: grootste studentenfeest van de Benelux.

 

In 1972 kwamen Nijmeegse studenten enthousiast terug van de SOLA-estafette in Zweden. In navolging van de Batavieren, die 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 liepen zo’n 600 studenten de eerste Batavierenrace. Het jaar erop moest de route vanwege infrastructurele problemen verplaatst worden naar Enschede; op enkele wijzigingen na is de route sindsdien nooit meer veranderd. De prijs is ieder jaar een houten Zweeds paard, dat nog herinnert aan de SOLA-estafette.

Lees ook:Batavierenrace: studentenloop Nijmegen-Enschede
Lees ook:Batavierenrace 2010
Lees ook:Batavierenrace van Nijmegen naar Enschede
Lees ook:HAN-KAN Estafette en Marathon Arnhem/Nijmegen
Lees ook:Marathon Enschede: oudste van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>