Tata Steel Chess 2011

Tata Steel Chess, de 73e editie van het jaarlijkse schaaktoernooi en de opvolger van Corus Chess, vindt plaats van vrijdag 14 tot en met zondag 30 januari 2011 in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee (2013: klik hier). De voormalige Hoogovens in het aanpalende IJmuiden veranderde haar naam van Corus in Tate Steel. Ieder jaar januari is het badplaatsje het ‘Wimbledon’ van de schaakwereld. Het toernooi van de moeder aller denksporten telt drie groepen van ieder 14 grandmasters.

 

Zij spelen volgens het ‘round robin’ systeem spelen: bij toerbeurt tegenover elkaar. Alle ronden starten om 13.30 uur, behalve de laatste op 30 januari: die begint al om 12.00 uur. Op 19, 24 en 27 dagen zijn rustdagen ingeroosterd. Wedstrijdlocaties zijn dorpshuis De Mondriaan en café De Zon. Buiten op de Dorpsweide staat het Tate Steels Chess Pavilion. Naast het proftoernooi zijn er amateur-evenementen: tienkampen, vierkampen en een rapidtoernooi: die staan open voor spelers van iedere speelsterkte.

 

Tata Steel is een Indiase staalgigant, opgericht in 1907. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat ervoor Hoogovens in IJmuiden overnam. Met ingang van 27 september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De voormalige Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: zeventig jaar geleden begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld. Het staalbedrijf verzekerde het publiek vorig jaar dat het schaaktoernooi nog zeker tot 2013 blijft bestaan. Daarmee staat vast dat het toernooi een 75e editie krijgt.

Lees ook:Tata Steel Chess – nieuwe naam voor Corus Chess
Lees ook:Tata Steel Chess 2012
Lees ook:Tata Steel Chess 2013 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee – het Wimbledon van het schaken
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>