Derde etappe Giro d’Italia naar Middelburg

Maandag 10 mei 2010 vindt de derde etappe plaats van de Giro d’Italia van Amsterdam naar Middelburg, de laatste van de Ronde van Italië op Nederlandse bodem. Na de tijdrit op zaterdag in Amsterdam en de tweede etappe door de provincie Utrecht is voor deze derde dag een route van 224 kilometer uitgestippeld van Amsterdam door de Haarlemmermeer, de Bollenstreek, het Groene Hart, Rotterdam en via de Zeedamroute van de Deltawerken over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden naar Middelburg. Zaterdag 9 mei vindt de toerversie plaats van deze etappe vanuit Middelburg, die bestaat uit afstanden van 30, 80 of 150 km. De deelnemers worden bij binnenkomst in Middelburg feestelijk ontvangen. Op grote schermen is de proloog te zien, die op dat moment in Amsterdam wordt verreden.

 

De derde etappe start maandag om 11.00 uur vanaf het Gustav Mahlerplein op de Zuidas. Voor het peloton uit rijdt een reclamekaravaan. De route met de verwachte doorkomsttijden loopt via: Amstelveen (11.15 uur), Keukenhof/Lisse (11.54 uur), Leiden (12.11 uur), Zoetermeer (12.30 uur), Delft (12.48 uur), Schiedam/Vlaardingen en Rotterdam (13.13 uur), Hellevoetsluis (13.50 uur), Brouwersdam (14.37 uur), Neeltje Jans (15.07 uur), langs de kust via Vlissingen naar de finish op de Dam in Middelburg (16.22 uur). Rijkswaterstaat verwacht drukte bij met name Leiden en Hoogvliet. Op –en afritten van onder meer de A9, A12, A13, A15, A20 en een deel van de N57 gaan dicht. Alle afgesloten wegen zijn na maximaal twee uur weer in gebruik. Op Walcheren zal de verkeershinder duren tussen 14.00 en 17.00 uur.  

 

In de Zeeuwse hoofdstad is het de hele week feest, met optredens in het centrum, het Festival Klein Italië zaterdag op het Damplein, drie dagen Stadspicknick op de Markt en in het weekend de dansparade Il Giro di Danza. De Giro wordt maandagavond op de markt afgesloten met een concert van de Zeeuwse trots, de popgroep Racoon. Niet alleen is Middelburg is het feest, ook in andere plaatsen waar de Giro langskomt, zijn activiteiten, zoals: een culinair plein voor de steenfabriek in Hillegom, tot en met 16 mei Opera aan Zee in Noordwijk, een Italiaanse lunch in kasteel Poelgeest in Oegstgeest. Het Stadserf van Schiedam is zaterdag tot en met maandag omgedoopt in Piazza dello Sport, met van alles op fietsgebied en voor een deel in Piazza della Promessa, met Italiaans culinair genoegen en operamuziek. De provincie Zeeland heeft 2010 uitgeroepen tot het Jaar van de Fiets. Hoedenontwerpster Liesbeth van Well ontwierp een Zeeuws kapje, dat oranje aan de ene en roze aan de andere kant is. Zo kan het worden gebruikt op Koninginnedag, maar ook tijdens de Giro. In Vlissingen wordt in het Bellamypark een Openluchtbioscoop ingericht, waar op Moederdag (zondagavond) de Italiaanse film ‘Pane e Tulipani’ draait. Op maandag zijn in het park allerlei fietsactiviteiten.

Lees ook:Tweede etappe Giro d’Italia naar Utrecht
Lees ook:Delta Tour Zeeland 2010
Lees ook:Giro d’Italia 2016 start in Apeldoorn
Lees ook:Start Giro d’Italia 2010 in Amsterdam
Lees ook:De Smaak van Italië 2010 in Kasteel de Haar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>