Start Giro d’Italia 2010 in Amsterdam

Zaterdag 8 mei 2010 start de Giro d’Italia in Amsterdam: Giromania. Amsterdam wil zich hiermee als fiets -en topsportstad op de internationale kaart zetten. De eerste etappe van de Ronde van Italië  begint om 14.00 uur met een tijdrit over een rondje van 8 kilometer door de stad. Op verschillende plekken komen loop/fietsbruggen over het parkoers en pendelboten onder bruggen waar parcours is uitgestippeld. Het rennerskwartier komt op het Museumplein. Bezoekers hebben er vrij toegang, net als langs het parcours. Na 9.00 uur worden alle dranghekken langs de route gesloten. De renners, maar ook televisieploegen rijden eerst proefrondjes om het parkoers te verkennen.

 

Om 12.30 uur vertrekt de reclamekaravaan vanaf het Museumplein. Daar  start om 14.00 uur de eerste renner op het Museumplein, rond 17.30 uur moet de laatste aankomen bij het Olympisch Stadion. Zondag volgt de tweede etappe van Amsterdam naar Utrecht, maandag de derde van Amsterdam naar Middelburg, beide etappes over 209 kilometer. Daarna vertrekt het wielercircus naar Italië, met op 30 mei de finale in Verona. Zaterdag begint om 17.45 uur, vlak nadat de laatste renner is gestart, de Maffe Fietsenparade van het Museumplein naar het stadion: hoe gekker, hoe beter. Een jury onder leiding van wethouder Gehrels kiest de winnaar van de Meest Bijzondere Fiets van Amsterdam: een weekend met z’n tweeën naar Verona waar de finale van de Giro plaatsvindt.

 

Vrijdag vindt de Giromania Run plaats: geen wedstrijd, maar ontspannen joggen over het parcours. Zaterdag is het Olympisch Stadion omgebouwd tot pretpark met attracties voor het hele gezin. Zondag start de Giro Toertocht Amsterdam vanuit het Olympisch Stadion: 7500 sportievelingen fietsen een route langs de dorpen rondom de hoofdstad. De toertocht is voor iedereen toegankelijk en begint en eindigt in het stadion. De officiële kleur van de Giro is roze: de organisatie hoopt dat de bewoners langs de route er een (roze gekleurd) volksfeest van maken. Naast sport is er meer te beleven: Della Musica met het muziekfestival ‘Il Soud del Giro’ biedt op meerdere podia in de stad een Italiaans-Nederlands festival. Della Cultura is het culturele zijprogramma van de Giro in de hoofdstad, Della Cucina is het culinaire programma met activiteiten op culinair gebied.

Lees ook:TCS Amsterdam Marathon 2017 – zondag 15 oktober
Lees ook:Zondag 16 oktober: Amsterdam Marathon 2016
Lees ook:Amsterdam Marathon 2012
Lees ook:Amsterdam marathon 2014
Lees ook:Marathon Amsterdam 2013

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Start Giro d’Italia 2010 in Amsterdam

 1. André van Elmpt

  Ik gun de renners alle sucses en alle mensen veel plezier, maar HOE loopt de route van maandag 10 mei, ik moet naar mijn werk en kom nu allemaal boreden tegen 10 mei afgesloten……..

  Alstublieft geef even de route door…

  Vriendelijke groiet
  André van Elmpt

    /   Reply  / 
  1. erikfeenstra

   Vandaag verschijnt op deze site een artikel over de tweede etappe op zondag (door de provincie Utrecht), morgen over de derde op maandag (door Zuid-Holland en Zeeland). Globaal loopt deze derde etappe door de Bollenstreek, via Zoetermeer, Rotterdam, Goeree en Schouwen naar Middelburg, maar morgen volgt meer daarover.

     /   Reply  / 
 2. Piet

  mag er ook op straat gekalkt worden zoals in de tour de France……

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>