Swim Cup Eindhoven geeft zwemmen nieuw elan

Het is het eerste grote zwemtoernooi, waar de ruimtevaartachtige superzwempakken uit den boze zijn: de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion (de Tongelreep) in Eindhoven (editie 2012: klik hier). De beste Nederlandse zwemmer ooit is na zijn zwemcarrière toernooidirecteur, zoals ex-tennisprof Richard Krajiceck dat is bij ‘zijn’ Wolrd Tennis Tournament in Ahoy Rotterdam. De Swim Cup heeft als eerste ter wereld de superpakken verboden, waarmee dit seizoen record op record sneuvelde. Zwemmers mogen alleen verschijnen in badkleding die aan de internationale voorschriften voldoet, zoals die 1 januari 2010 over de hele wereld gaan gelden.

 

Het ‘pakkenfestival’ is voorbij en al lijken de tijden in gewone badkleding  tegen te vallen: er wordt tóch hard gezwommen. Gewoon weer terug in zwembroek: ‘de zwemmers moeten het nu weer zelf doen’, zei toernooidirecteur Pieter van den Hoogeband in Studio Sport, ‘’t Is smullen geblazen. De zwemmers kijken vrolijk, daardoor de sponsors ook en ik als directeur helemaal.’ Nieuw is de afvalrace bij de sprintnummers: de beste acht strijden wie de beste vier zijn, daaruit komen de beste twee en die zwemmen tegen elkaar. De winnaar krijgt een bonus van 1500 euro: veel geld in de zwemwereld. Australië en Monaco kennen deze wedstrijdvorm al langer. Het is fysiek natuurlijk zwaar, maar zwemmes zijn enthousiast: ze vinden het spannender en denken dat het ook voor het publiek leuker is. De Swim Cup is een open wedstrijd voor alle leeftijdscategorieën, met alle zwemnummers op het programma voor dames en heren in het 50-meter wedstrijdbad van Eindhoven. Naast nationale toppers weet de internationale zwemtop hert toernooi inmiddels ook te vinden, zij het schoorvoetend. Nederlandse topzwemster Marleen Veldhuis zei af; niet omdat ze een nare blessure heeft: ze is zwanger.

Lees ook:Swim Cup Eindhoven 2012
Lees ook:Swim Cup Eindhoven 2011
Lees ook:Amsterdam Swim Cup 2009
Lees ook:FINA Worldcup Zwemmen Eindhoven
Lees ook:Amsterdam Swim Cup 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>