Eerste toertocht op natuurijs gaat door

Dit weekend vindt de eerste toertocht op natuurijs plaats, die is goedgekeurd door de schaatsbond KNSB (update februari 2012: klik hier). Zaterdag en zondag kunnen op het Henschotermeer bij Woudenberg afstanden van 2 tot 40 kilometer worden geschaatst. Omdat het een kort parcours is, is het aantal deelnemers aan een maximum gebonden. Gewestelijke toertocht coördinatoren kunnen tot zaterdag 14.00 uur bij de KNSB aankloppen, als ze zondag een toertocht willen organiseren. De KNSB raadt schaatsers aan verstandig en voorzichtig te zijn op natuurijs. Veel mensen hebben in geen jaren meer op de ijzers gestaan en zijn de gevaren van natuurijs vergeten. Kinderen onder de 15 komen voor het eerst op natuurijs en kennen de gevaren al helemaal niet.

 

De KNSB adviseert op open water voorzorgsmaatregelen te nemen en alleen deel te nemen aan door hen goedgekeurde toertochten. Voorzorgsmaatregelen zijn bijvoorbeeld: schaats niet in je eentje, nooit in het donker en blijf ver uit de buurt van windwakken, vaargeulen, een andere kleur van het ijs, sneeuwhopen, afvoerplaatsen en waterwegen die op het ijs uitkomen. Verdere tips: zie website. Natuurijsbanen worden onderhouden door bij de KNSB aangesloten verenigingen. Daar kunnen schaatsliefhebbers veilig terecht, net als op ondergespoten veldjes. Er zijn kortebaanwedstrijden en marathons op natuurijsbanen, vooral in plaatsen in Friesland, Groningen en Zuid-Holland. Op 23 december werd de eerste marathon op natuurijs verreden op de opgespoten skeelerbaan van het Twentse Haaksbergen.

Lees ook:Eernewoude hoopt op eerste toertocht op natuurijs
Lees ook:Eerste toertocht 2010 op natuurijs
Lees ook:Eindelijk weer schaatsen op natuurijs
Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Zondag eerste toertocht: Blokzijler Merentocht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eerste toertocht op natuurijs gaat door

  1. Pingback: Dooi spelbreker bij eerste toertocht | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>