Skûtsjesilen in Friesland

Iedere zomer vinden in Friesland spectaculaire zeilwedstrijden plaats: skûtsjesilen. Zaterdag 12 juli 2008 is de eerste wedstrijd als vanouds op het Pikmeer bij Grou (editie 2013: klik hier). Originele tjalken (skûtsjes) komen tegen elkaar uit op de Friese meren. De wedstrijden trekken veel kijkers uit binnen –en buitenland. Tal van boten, van reusachtige aken tot kleine roeibootjes, varen dan naar de wedstrijdplek en meren langs de oevers af. Het kan er bij de wedstrijden soms ruig aan toegaan met scheldpartijen en protesten over en weer. Na de wedstrijd is een kakofonie van scheepsgetoeter over het water te horen. In de stadjes rondom het wedstrijdlocaties is het feest. Skûtsjes zijn van oorsprong oude zeilvrachtschepen waarmee eeuwen geleden vracht werd vervoerd.

 

Sinds halverwege de vorige eeuw organiseerden zeilverenigingen en café’s wedstrijden van één dag op de Friese meren. Veel steden en dorpen hebben hun eigen skûtsje. Er bestaan twee skûtsje verenigingen, die ieder hun eigen wedstrijdweek organiseren. De SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) is de oudste vereniging en organiseert al 63 jaar een wedstrijd van twee weken met 14 schepen. De IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) komt jaarlijks met ongeveer 60 schepen, die in vier klassen zeilen. De ‘oudste’ wedstrijd van de SKS begint zaterdag 12 juli op het Pikmeer bij Grou. De laatste wedstrijd is vrijdag 25 juli op het Snekermeer. Het IFKS start de wedstrijd op 26 juli op het IJsselmeer bij Hindeloopen en eindigt zaterdag 2 augustus in Lemmer. Op die dag begint in Sneek een ander groot zeilevenement: de Sneekweek.

 

Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2015 in Friesland
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2013
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2014
Lees ook:SKS – Sintrale Kommisje Skûtsjesilen in Friesland
Lees ook:SKS Skûtsjesilen 2012

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Skûtsjesilen in Friesland

  1. Pingback: Strontrace en Beurtrace Workum | Eropuit

  2. Pingback: Friese Ballonfeesten Joure | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>