Naaktstranden Noord, Oost, Midden Nederland

@Erik Feenstra

In een vorig artikel stonden alle naaktstranden langs de Noordzeekust vermeld. Hier de lijst officiële naaktstrandjes in het land, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn (de stranden waar entree wordt gevraagd, zijn hier niet vermeld’). Het zijn er teveel om in één artikel te plaatsen. In dit artikel staat de lijst van Noord, Oost en Midden Nederland. In een tweede artikel komen aan de beurt: West en Zuid Nederland. Als het er niet bij vermeld staat, dan zijn ter plekke geen borden, zijn honden niet toegestaan en er zijn geen voorzieningen (zoals paviljoens).
Zie ook: Naaktstranden langs de noordzeekust.

Groningen:

Hoornse Plas: sinds 1977 aan zuidzijde naaktstrandje met toilet en snackbar (alleen bij drukte), veel schaduwrijke plekken, zandstrandje. Ondiep water tot 1,5m.

Meerwijck, noordzijde Zuidlaardermeer twee naaktstrandjes. Oud strandje: ligweide met toilet. Zwemwater: geleidelijk aflopende bodem en te bereiken via smalle opening. Gemeente pleegt hier weinig onderhoud, om naaktrecreatie te ontmoedigen. Nieuw strandje: zandstrand. Zwemwater: geleidelijk aflopende bodem met afgebakend deel.  

Friesland:

Groene Ster: oost van Leeuwarden. Sinds 1980, op eiland en zuid van wandelpad: ligweide en zandstrand; eromheen wordt naakt gedoogd. Op 700m kiosk en toilet. Zwemwater: langzaam aflopende bodem tot 2,5m, onzichtbaar door veenachtige ondergrond, geen afgebakend deel.

De Potten: recreatieplas bij Sneekermeer, oost van Sneek. Naakt toegestaan van mei tot oktober, zonsop/ondergang. Ligweiden. Zwemwater alleen voor geoefende zwemmers, bereikbaar via steigers. Honden toegestaan. Op textielstrand aan overkant voorzieningen.  

Drenthe:

Grote Moere, oost van Grolloo, zandwinnningsplas (al sinds 1938 werd zand gewonnen). Strandje zal verdwijnen: eigenaar Staatsbosbeheer wil de plas dempen. Al meer dan 25 jaar naaktrecreatie, laatste jaren min of meer gedoogd aan zuidoost zijde. Helder zwemwater: alleen voor geoefende zwemmers, geen afgebakend deel. Gemeente ontraadt hier te zwemmen.

Engelgaarde, noordoost van Meppel vlakbij plaatsje Ruinerswold. Plas met bossen, naaktstrandje aan zuidzijde: ligweide met bomen. Helder zwemwater, tot 15m diep, geen afgebakend deel. Honden aangelijnd toegestaan. 

Overijssel:

Wijthmenerplas, zuidoost van Zwolle: zandwinningsplas tot 17m diep uit 70er jaren met stranden en wandelpaden. Naaktstrand aangegeven met borden. Zandstrandje, ligweiden met schaduwrijke plekken. Zwemwater: langzaam aflopende bodem met afgebakend deel tot 1m. Toilet 120m verderop.

Rutbeek, zuidwest van Enschede: zandwinningplas, sinds 1975 recreatiegebied. Aan zuidwestzijde naaktstrand met borden aangegeven: ligweiden, aan waterkant zandstrandje, toiletgebouw. Op textielstrand 1km verderop kiosk. Zwemwater met afgebakend deel tot 0,5m, daarbuiten tot 2,5m.

Gelderland:

Bussloo, in driehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen: recreatiegbied met 8 stranden. Naakt op strand De Kuiter (ingang 5) aan zuidwestkant van de plas. Ligweiden, twee zandstrandjes aan water, kiosk, speeltoestellen en toiletten. Zwemwater afgebakend deel, bodem loop hier langzaam af.

Rhederlaag, oost van Arnhem: gebied met 3 plassen in open verbinding met de IJssel. Lathumse plas op een gedeelte van het Bahrense strand naakt, met borden aangegeven. Buitendijks gebied kan met hoogwater onderlopen. Ligweiden met zandstrandje, toilet. Naaktstrand niet afgescheiden van textielstrand. Zwemwater wordt snel diep, geen afgebakend deel.

Berendonck, tussen Nijmegen en Wijchen: aan zuidzijde al 30 jaar naakt gedoogd. Bosjes en grasveldjes. Zwemwater via inhammen te bereiken.

Stroombroek, zuid van Doetinchem: sinds 2004 aan noordzijde plas naakt, met een bord aangegeven. Ligweide met schaduwrijke plekken, zandstrandje, toiletgebouw. Zwemwater heeft afgebakend deel.

Hilgelo, noord van Winterswijk: zuidoostzijde plas naakt, met borden aangegeven. Toiletgebouw, 400m verderop op textielstrand kiosk. Ligweiden, zandstrandje langs water.Zwemwater heeft afgebakend deel tot 1,5m.

Bisonbaai, Ooijpolder bij Nijmegen: al 30 jaar naakt, met borden aangegeven. Natuurgebied niet ingericht voor strandrecreatie. Weiland, zwemwater heeft geen afgebakend deel en wordt snel diep. Honden aangelijnd toegestaan.   

Utrecht:

Maarsseveense Plassen: naast officieel naaktstrand (kost geld) gedoogzone aan noordoostzijde: twee grasveldjes in het bos aan het water. Zwemwater heeft geen afgebakend deel, tot 2m. Honden toegestaan.

Lees ook:Naaktstranden West en Zuid Nederland
Lees ook:Naaktstranden langs de Noordzeekust
Lees ook:Eerste plaswinkel in Amsterdam
Lees ook:In je blootje op Open Naturistendag
Lees ook:Zwemverbod Almeerderstrand

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Naaktstranden Noord, Oost, Midden Nederland

  1. Pingback: Naaktstranden langs de Noordzeekust | Eropuit

  2. Pingback: Naaktstranden West en Zuid Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>