Naaktstranden West en Zuid Nederland

@Erik Feenstra

Hier de lijst officiële naaktstrandjes in het land, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn (de stranden waar entree wordt gevraagd, zijn hier niet vermeld). Het zijn er teveel om in één artikel te plaatsen. In het vorige artikel staat de lijst voor Noord, Oost en Midden Nederland. Hier de lijst voor de rest van het land: Noord en Zuid-Holland, Flevoland en de provincies beneden de grote rivieren. Als er niets bij vermeld staat, dan zijn er ter plekke geen borden, zijn honden niet toegestaan en er zijn geen voorzieningen (zoals paviljoens).

Zie ookNaaktstranden langs de Noordzeekust.

Noord Holland:

Geestmerambacht, vlakbij Alkmaar: naakt aan oostzijde, aangegeven met borden. Toilet, zandstrand met afgezet deel in water tot 1m. Daarbuiten loopt oever snel af tot 20m.

Twiske: tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend. Naakt in noordwesten: Wezenlandenstrand, met borden aangegeven. Ligweiden, zandstrand, beachvolleybal, toiletgebouw. Zwemwater: langzaam aflopende bodem tot 1m. Honden aangelijnd toegestaan (maar niet op zandstrandje).

Spaarnwoude, tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen: naakt in zuidzijde, bij parkeerplaats informatieboerderij Zorgvrij. Ligweiden met zandstrandje aan waterkant, toiletgebouw. Zwemwater geen afgebakend deel, tot 1,4m. Honden aangelijnd toegestaan.

Gaasperplas, tussen Amsterdam Zuidoost en riviertje de Gaasp: zandwinningsplas, sinds 2005 naakt aan noordzijde. Ligweiden aan water, maar geen officiële zwemplek.

Amsterdamse Bos, Zonneweide bij Amstelveen: ligweide met één toegangspad, geen zwemwater.

Flevoland:

Larserbos, zuid van Lelystad: 3 strandjes, achterste naakt. Zwemwater tot 1,5m met modderige ondergrond. Naaktlopen in bos verboden: streng toezicht! Honden toegestaan.

Laakse Strand, aan Nijkerkernauw west van Zeewolde, aan rand van Hulkensteinse Bos (met Flevo Natuur: één van de grootste openbare naturistencampings van Europa). Deel is naaktstrand met sanitaire voorzieningen. Zwemwater blijft lang ondiep, loopt tot 2m. Honden op middendeel toegestaan.

Ellerstrand aan Veluwemeer, zuidoost van Biddinghuizen: deel is naaktstrand, noordoost van restaurant ‘de Klink’. Zandstrand en kleine ligweiden, toilet, snackwagen bij mooi weer. Zwemwater ondiep met veel plantengroei.

Zilverstrand aan Gooimeer, zuid van Almere: meest zuidelijke deel naaktstrand. Langs water zandstrand, toiletten bij mooi weer snackwagen. Zwemwater tot 2m diep.

Zuid-Holland:

Wilhelminapark Rijswijk: naakt in zuidwesten. Grasveld met mobiel toilet. Zwemwater tot 1,5 m met modderige ondergrond. Honden aangelijnd toegestaan.

Vlietland, oost van Voorschoten: recreatiegebied rondom plas, naakt aan noordzijde. Ligweiden met toiletgebouw, twee kleine zandstrandjes. Honden op een deel toegelaten.

Zevenhuizenplas, noord van Rotterdam: zandwinningplas, naakt aan noordzijde, met borden aangegeven. Ligweide met zandstrand en mobiel toilet. Zwemwater met veel waterplanten tot 1,5m; buiten afgebakend deel snel diep.

Kralingse Bos Rotterdam: naakt aan noordwestzijde, met borden aangegeven. Eén toegangsweg, toilet 500m verderop. Zwemwater afgezet deel.

Brielse Maas, afgesloten rivierdam met ca 10km oevers aan beide kanten. Naakt op noordoever (Zoom Oost): ligweiden met net ervoor toiletgebouw. Zwemwater 1,5 m en heeft afgebakend deel. Daarbuiten verboden te zwemmen.

Noord Aa bij Zoetermeer: naakt aan noordzijde Zoetermeerse Plas, met borden aangegeven. Ligweiden met zandstrandje langs water, toiletgebouw. Op textielstrand 300m verderop restaurant en snackbar. Zwemwater heeft afgebakend deel; blijft lang ondiep.

Delftse Hout, rond Grote Plas noordwest van Delft: zandwinningplas, naakt aan noordoostzijde, gemarkeerd door twee betonnen zuiltjes. Ligweiden, toiletgebouw. Op textielstrand 150m verderop kiosk. Zwemwater heeft afgezet deel tot 1,5m. Hoge walbeschoeiing.

Lickebaertbos (of Oeverbos), tussen Maassluis en Vlaardingen: aan Nieuwe Waterweg, naakt met hekwerk eromheen aan oostzijde. Geen zwemwater. Honden aangelijnd toegestaan.     

Zeeland:

Oesterdam, Tholen: gedoogd op grasstrook. Door basaltkeien bij laagwater moeilijk in water te komen. In de zomer frietkar en toiletten. 

Ritthem: al 10 jaar naakt gedoogd, maar de gemeente Vlissingen verbood in het 2006. Nu tóch weer gedoogd. Recreatie achter strand verboden. In zeewater veel oesterschelpen, stenen en puin. Honden toegestaan.

Paulinapolder: al 10 jaar naakt gedoogd, maar in 2007 deed de politie moeilijk. In de schorren voor de Paulinapolder aan de Westerschelde, west van Dow Chemical. Schorren lopen alleen bij springvloed onder. Strand met veel slib. Honden aangelijnd toegestaan.

Noord-Brabant:

Kraaijenbergse Plassen, noordoost van Cuijk: zandwinning tot 2010. Negen plassen; naakt bij plas 4 aan noordzijde van plassengebied, met borden aangegeven. Ligwei, niet speciaal voor strandrecreatie ingericht. Zwemwater niet afgebakend en wordt snel diep.

Berkendonk, oost van Helmond: zandwinplas, naakt aan noordwestkant, met borden aangegeven. Zandstrand aan water en ligweide, niet afgescheiden van textielstrand. Recreatie in bos verboden. Toiletgebouw 70m verderop. Bij parkeerterrein kiosk. Zwemwater heeft afgebakend deel tot 1.60m. Gemeente wil gebied herinrichten.

Engelermeer, west van Den Bosch: waarschijnlijk stuk van oude stroomgeul van de Maas. Zandwinning tot 2012, naakt aan zuidwestkant, met borden aangegeven. Zandstrand en ligweiden, toiletgebouw met douche, badmintontafels, jeu de boules baan en volleybalveld. Niet afgescheiden van textielstrand. Kiosk op textielstrand 300m verderop. Zwemwater afgebakend deel tot ca 2m.

Galderse Meren, zuid van Breda: zandwinplassen, naakt aan noordzijde, geen borden/wel vermeld op algemene plattegrondborden. Ligweiden, zandstrand aan water, toilet, geluidswal van A58 met bebossing erlangs. Zwemwater afgebakend deel tot 1,40m.

Limburg:

Isabellagriend aan de Oolderplas, zuidwest van Roermond. Vroegere grindwinplas met open verbinding naar de Maas. Naaktgebied aangegeven met borden. Water niet ingericht als zwemplek/niet afgebakend.

Lees ook:Naaktstranden Noord, Oost, Midden Nederland
Lees ook:Naaktstranden langs de Noordzeekust
Lees ook:Zwemverbod Almeerderstrand
Lees ook:Zwemverbod stranden rond IJmeer opgeheven
Lees ook:In je blootje op Open Naturistendag

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Naaktstranden West en Zuid Nederland

  1. Pingback: Naaktstranden Noord, Oost, Midden Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>