EK Zwemmen in Eindhoven: nieuwtjes

Woensdag opende burgemeester Gerrit Braks van Eindhoven de Europese Kampioenschappen (EK) zwemmen met een lasershow in het stadhuis. ‘Eindhoven is er klaar voor’, zei hij, voordat hij met een druk op de knop het EK opende: ‘De dromen van Eindhoven zijn met de komst van het EK en het geweldige zwemstadion uitgekomen.’ Erica Terpstra, voorzitter van NOC/NSF vond zelfs dat dit EK ‘ons moet helpen de Olympische Spelen weer terug naar Nederland te halen.’ De ex-topzwemster raakte niet uitgesproken over het nieuwe zwemstadion: ‘Ik wordt gewoon emotioneel als ik alleen al eraan denk. Het is zó prachtig!’ Donderdag begon het EK met synchroon zwemmen. Vanaf dinsdag volgen schoonspringen en langebaan zwemmen: Studio Sport doet iedere dag verslag. Er komen zo’n 1.000 sporters naar Eindhoven, 400 journalisten en 30.000 toeschouwers. Het toernooi is helemaal uitverkocht. Zie ook ‘Zieke Pieter moet op EK zwemmen in eigen bad afzien‘.

Zwemparadijs de Tongelreep werd begin jaren zestig gebouwd. Midden jaren tachtig kreeg het bad er een golfslagbad bij en snelde het aantal bezoekers naar 1 miljoen per jaar. De Tongelreep werd na de Efteling de grootste publiekstrekker in Noord-Brabant. Na de successen van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruin op de Olympische Spelen 2000 in Sydney wilde Eindhoven een topaccommodatie bouwen. Den Haag stelde 4,5 miljoen beschikbaar. Zomer 2006 was het klaar: een 50 meterbad, een 25 meter springbassin, 3000 zitplaatsen en een 4-baans trainingsbassin. Met een in Europa uniek systeem met 13 camera’s om de zwemtoppers te volgen. Het zwemcentrum is uniek in Europa door de combinatie van een groot golfslagbad met glijbanen, instructiebaden, ontspanningsbaden, en de drie wedstrijdbaden.

 

 

Lees ook:Zwembad vernoemd naar Van den Hoogenband
Lees ook:EK Paralympisch Zwemmen 2014 in Eindhoven
Lees ook:Eindhoven Swim Cup 2014
Lees ook:EK Masters 2013 in Eindhoven
Lees ook:FINA Worldcup Zwemmen Eindhoven

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “EK Zwemmen in Eindhoven: nieuwtjes

  1. Pingback: Zieke Pieter moet op EK zwemmen afzien in zijn eigen bad | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>