Dauwtrappen en dagtochtjes op Hemelvaartsdag

@Erik Feenstra

Donderdag 25 mei is het Hemelvaartsdag: voor gelovige christenen de dag waarop Jezus naar de hemel ging, 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren, voor gelovigen en ”ongelovigen’ een vrije dag en voor velen een lang weekend, als ze de vrijdag als snipperdag erbij pikken. Vanwege het weer hoeven we het niet te laten: de zomer is in aantocht.

Tijdens het lange hemelvaartweekend zijn er traditioneel veel popfestivals, feesten, braderieën en andere evenementen in de buitenlucht. Dagtochtjes en eropuit in mei: klik hier. Ook hemelvaartsdag kent oeroude tradities, zoals dauwtrappen: voor dag en dauw opstaan om te wandelen. Het gebeurt met name in het oosten van het land al eeuwen. In de 19e eeuw was het al populair in sommige delen van het land. In Holland heette het ‘hemelvaren;, in Drenthe, Overijssel en Gelderland ‘dauwtrekken’ of ‘dauwtrappen’. Mensen stonden bij het krieken van de dag op om op blote voeten op het gras te dansen: dat zou zuiverend en genezend werken, omdat dauw werd gezien als een goddelijk verschijnsel. Volgens andere bronnen is dauwtrappen een typisch meifeest, waarop de wedergeboorte van de natuur wordt gevierd.

Lees ook:Dauwtrappen op hemelvaartsdag: een eeuwenoude traditie
Lees ook:Dauwtrappen, traditie op Hemelvaartsdag
Lees ook:Sneeuw in oosten van Nederland
Lees ook:Grolsch brouwerijtour na dauwtrappen: bierbrouwerij open voor publiek op Hemelvaartsdag
Lees ook:Eropuit op Hemelvaartsdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>