Zaterdag 18 maart: Stille Omgang Amsterdam

Zaterdagnacht 18 maart vindt de Stille Omgang in Amsterdam plaats: een herdenking aan het Mirakel van Amsterdam uit 1345. Het is de enige bedevaartswandeling die we in Nederland kennen, waarvoor ieder jaar vanuit het hele land duizenden katholieken naar de hoofdstad komen. Voor de processie is er een dienst in de Nicolaasbasiliek. De processie verloopt in stilzwijgen, zonder gebed, gezang, kerkelijke kledij of andere religieuze attributen. Tot 1984 waren processies boven de grote rivieren verboden: dat kon alleen in stilte en zo onopvallend mogelijk. De tocht begint en eindigt op het Spui en loopt langs de grenzen van de middeleeuwse stad, onder andere over de Heiligeweg, een zijstraat van de Kalverstraat. De omgang vindt  tussen middernacht en 04.00 uur plaats.

Op 15 maart 1345 kreeg een stervende man in zijn woning aan de Kalverstraat het ‘sacrament der zieken’ toegediend. Hij braakte de hostie samen met voedsel uit: het braaksel werd in het haardvuur gegooid, maar de hostie lag de volgende ochtend ongeschonden in de as. De pastoor van de huidige Oude Kerk kwam en nam de hostie mee naar zijn kerk, maar de dag erop bleek die weer in de kist in het huis aan de Kalverstraat te liggen. De pastoor haalde het attribuut weer op, maar het verhaal herhaalde zich tot drie keer toe. De laatste keer werd de hostie in een officiële processie naar de parochiekerk overgebracht, waardoor het wonder bekend werd.

Een jaar later verklaarde de katholieke kerk de gebeurtenis tot wonder. Op de plaats waar de woning had gestaan, werd de Heilige Stede gebouwd, een grote kerk die tijdens de Beeldenstorm in 1566 werd verwoest. Toen de protestanten het roer overnamen, werd de processie verboden. In 1881 werd de tocht in ere hersteld: toen stond de Kapel van het Heilig Mirakel aan het Rokin er nog, maar die werd in 1908 gesloopt. Op die plek werd in 1988 ede Mirakelkolom geplaatst, die tijdelijk moest wijken voor de bouw van de Noord/Zuidlijn, maar nu weer is teruggeplaatst, De datum dat het mirakel plaatsvond, was volgens de toen gebruikte Juliaanse kalender; volgens de later ingevoerde Gregoriaanse kalender was de datum 23 maart 1345.

Lees ook:Stille Omgang herdenkt Mirakel van Amsterdam
Lees ook:Stille Omgang in Amsterdam
Lees ook:Stille Omgang herdenkt Mirakel van Amsterdam
Lees ook:Stille Omgang 2012 in Amsterdam
Lees ook:Stille Omgang 2016 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>