Nationale Synode in Grote Kerk Dordrecht – zaterdag 5 november

Zaterdag 5 november vindt in de Grote Kerk in Dordrecht de Nationale Synode plaats. Onder de noemer ‘laat hen allen één zijn‘ komen om 10.30 uur afgevaardigden van vele geloofsgemeenschappen voor de derde keer bijeen, na eerdere openbare zittingen in 2010 en 2013. Dordrecht was in de 16e en begin 17e eeuw de eerste stad van Holland. In opdracht van de Staten-Generaal werd in 1618-1619 een kerkvergadering georganiseerd, de Nationale Synode van Dordrecht. Doel was om de strijd tussen remonstranten en contra-remonstranten bij te leggen, in die tijd een splijtzwam in de kersverse Republiek.

De stad had daarvoor al provinciale synodes gekend en in 1578 een Nationale Synode. Die van 1618 wordt dan ook wel de tweede Synode van Dordrecht genoemd. In deze stad wed de Dordtse Kerkorde aangenomen, die tot op de dag van vandaag de basis vormt van het kerkrecht in veel gereformeerde kerken. Zaterdag wordt de Dordrecht Bijbel gepresenteerd, een gratis Bijbel met informatie over de synode van Dordrecht en de betekenis daarvan voor de stad en Nederland. Nieuw tijdens deze synode is het concept church counseling: aan de hand van acht video’s worden verschillende gemeenten en kerkelijke organisaties geportretteerd. Wat zijn nou de verschillen tussen de Christelijk Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken? Of tussen de Unie van Baptistengemeenten en deProtestantse Kerk in Nederland?

Lees ook:Open Monumentendag 2011
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen
Lees ook:Jubileumjaar ‘Calvijn 500 jaar’
Lees ook:Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht
Lees ook:Kerkennacht 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>