Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren

In het Gooise Laren vindt zondag 26 juni de jaarlijkse Sint Jans processie plaats: de enige sacramentsprocessie ten noorden van de grote rivieren. Al eeuwen wordt op deze dag de geboorte van Johannes de Doper gevierd, de ‘verchristelijking’ van heidense Midzomernachtsfeesten. De Larense processie wordt zaterdagavond 19.00 uur voorafgegaan met een ‘openingslof’ in de Sint Jansbasiliek. Om 20.00 uur rijden rijtuigen de processieroute. Zondag 11.00 uur begint de processie na de hoogmis bij de basiliek naar het Sint Janskerkhof en keert na de eucharistieviering tussen de graven.

Zie ook: Maria Ommegang Bergen op Zoom

In de basiliek vindt om 14.15 uur het ‘sluitingslof’ plaats. De processiegangers lopen ieder jaar onder fraaie versierde erebogen door.  Eeuwenlang trokken gelovigen uit Laren en omgeving voor het feest van Sint Jan de Doper naar het kerkhof. Daar stond een middeleeuwse kruiskerk, waar op 24 juni het patroonsfeest werd gevierd. In 1580 werd iedere vorm van katholieke eredienst verboden, maar bewoners van Laren trokken stiekem ’s nachts naar het kerkhof. Begin 19e eeuw maakte Napoleon een einde aan het verbod en mocht de katholieke kerk weer openlijk naar buiten treden.

In 1806 werd de broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van een bedetocht, die uitgroeide tot een echte processie, toen Sint Jansdag samenviel met Sacramentsdag. In de loop der jaren werd de processie plechtiger en deden de erebogen hun ‘intrede’. In de jaren ’60 gingen er stemmen op om de processie op te heffen, maar een aantal bewoners wist daar een stokje voor te steken. De processie groeide opnieuw uit tot een groot katholiek feest, dat inmiddels van heinde en verre toeschouwers trekt.

Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansfeest en processie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie door Laren
Lees ook:Sint-Jansprocessie Laren (Gooi)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>