Handelse Processie tussen Valkenswaard en Handel

Zaterdagochtend 18 juni vertrok klokslag 06.00 uur de Handelse Processie vanaf het marktplein in Valkenswaard voor een voettocht van 40 kilometer naar het Mariabedevaartsoord Onze Lieve Vrouw van Handel. Sinds begin 18e eeuw trekt iedere zaterdagochtend in het voorlaatste volle weekend in juni een bedevaart met pelgrims, paarden en huifkarren en ondersteund door een harmonie als een kleurrijk lint dor het Brabantse landschap naar Handel (tussen Helmond en Uden). Zondag begint om 10.15 uur de terugtocht.

Zaterdagmiddag komt de processie rond 15.50 uur aan in het Processiepark van Handel. Pelgrims bezoeken de Mariakapel en steken kaarsjes aan. Veel pelgrims gaan hierna naar huis en komen de volgende ochtend terug om mee te lopen naar Valkenswaard; anderen blijven in Handel. ’s Avonds begint om 19.00 uur een Heilige Mis in de kerk van Handel, zondag om 09.00 uur in het Processiepark. De terugtocht vanuit Handel begint om 10.20 uur en rond 21.00 uur worden de bedevaartgangers in Valkenswaard onthaald.

Handel is het oudste Mariabedevaartsoord in Noord-Brabant. De  geschiedenis gaat terug tot 1268, mogelijk vroeger: bij een brand in 1709 is het archief verloren gegaan en is er niets meer te achterhalen. Achter de kerk ligt het Processiepark met het ‘wonderbaarlijke putje’, waarvan het water geneeskrachtige werking zou hebben. Een andere legende vertelt dat het Mariabeeld in de kerk gevonden is in een boom, nadat die door blikseminslag was gespleten. De inmiddels dode Mariaboom staat nog steeds in het bos. Een gangbaarder verhaal is de doren stock (Meiboom), waarin het Mariabeeld aan een herder zou zijn verschenen: de schapen gingen spontaan knielen. De bedevaart komt langs de Kèskesdijk: de weg van Gemert naar Handel met zeven kèskes, wegkapelletjes met een nis, met beeldengroepen die ieder verwijzen naar één van de Zeven smarten van Maria.

Lees ook:Handelse Processie 2012 Valkenswaard
Lees ook:Handelse processie Valkenzwaard
Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansfeest en processie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie Laren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>