Vera Bergkamp (D66) ontvangt boek ‘Niets is voor altijd’ uit handen van jongeren

“Niets is voor altijd”: dit boek geeft stem aan jongeren in vrouwen- en daklozenopvang Kinderrechten-organisaties: “geef jongeren in de opvang de zorg die zij nodig hebben”. Het boek is ook te downloaden op de site van het project Veilige Toekomst van Stichting Kinderpostzegel. Luister naar de ervaringen van jongeren in vrouwen- en daklozen opvang. Zij hebben op hun eigen manier aandacht en zorg nodig. Door hen een stem te geven, kunnen zij een betere, passende positie krijgen binnen de hulpverlening. Die oproep doen kinderrechtenorganisaties vandaag aan Tweede-kamerlid Vera Bergkamp (D66), bij de uitreiking van het boek “Niets is voor altijd” (bron: persbericht).

Bergkamp: “Een aangrijpend boek. Het boek geeft jongeren een gezicht en toont aan dat wij onze ogen niet kunnen en mogen sluiten voor de problemen van jongeren in opvang.” Jaarlijks verblijven 7.000 tot 8.000 kinderen en jongeren met één of beide ouders in de vrouwen- en daklozen opvang, ook wel maatschappelijke opvang genoemd. Ze hebben tijdelijk geen eigen huis, vaak huiselijk geweld meegemaakt en veel zorgen. Hun ervaringen hebben veelal fysieke en emotionele gevolgen, zoals (toxische) stress, ontwikkelingsachterstanden, lichamelijke kwalen en depressie. Het boek “Niets is voor altijd” geeft jongeren een stem en maakt beleidsmakers en hulpverleners bewust van hun specifieke vraag en positie.

Binnen opvangplekken hebben kinderen en jongeren niet vanzelfsprekend een eigen hulptraject, waardoor ze niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarom pleiten kinderrechtenorganisaties ervoor om kinderen net als hun ouders een cliëntpositie te geven: een eigen intakegesprek, een eigen begeleider en, waar nodig, specialistische hulp. Daarnaast hebben kinderen een vast aanspreekpunt nodig die hen ziet en hoort en aandacht heeft voor de eigenheid en veerkracht van kinderen. Bergkamp benadrukt de noodzaak van een onafhankelijke cliëntpositie voor kinderen in de opvang: “Er is niet één standaard jongere die in een opvang terecht komt en ieder verhaal raakt je opnieuw en zet je aan het denken.”

Burgemeester Lenferink van Leiden, die het onderwerp op de gemeentelijke agenda’s zette: “Door een geslaagde lobby is de aandacht voor kinderen en jongeren in de opvang de afgelopen jaren sterk toegenomen en hebben steeds meer opvangorganisaties hun beleid aangepast en jongeren meer centraal gesteld. Dat is heel goed. Ik hoop dat dit boek eraan bijdraagt dat die ontwikkeling nog verder gaat.”

Het boek Niets is voor altijd is een initiatief van Stichting Kinderpostzegels, in samenwerking met Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Defence for Children. De publicatie is tot stand gekomen met betrokkenheid van drie jongerengroepen: Jongeren voor een Veilige Toekomst, the Unforgettables en de Augeo Jongerentaskforce. De productie, fotografie en redactie was in handen van Het Witte Bos. De uitgave is mogelijk door een subsidie van Stichting Kinderpostzegels en Adessium Foundation.

Lees ook:Opbrengst Kinderpostzegelactie 2015: 9,5 miljoen euro
Lees ook:Fotografe uit Haarlem overhandigt eerste Bella Donna borstkankerfotoboek aan Natasja Froger
Lees ook:Amsterdam vangt bij extreme kou alle daklozen op
Lees ook:Abseilen van de Euromast als lancering platform Overjekop
Lees ook:Open Dag van Zorg en Welzijn 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>