Limburger vinden Hollanders bedreigender dan buitenlanders

De Limburger ziet zichzelf als gastvrij en open. Nieuwkomers zien dat anders: zij zeggen dat ze er met pijn en moeite een beetje bij kunnen horen. Nieuwkomers uit andere delen van Nederland – vaak ‘Hollanders‘ genoemd – worden in Limburg met meer argwaan bekeken dan buitenlanders. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad De Limburger en het Limburgs Museum.

Vooral PVV-stemmers vinden zichzelf betrouwbaarder en vrijgeviger dan ‘Hollanders’. De helft van in Limburg geboren inwoners voelt zich in eerste instantie Limburger en dan pas Nederlander. De Limburgse identiteit zit hem vooral in de eigen taal, het landschap, carnaval en de vlaai, vinden de ondervraagden. Nieuwkomers zijn vooral dol op het Limburgse landschap. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het 150-jarig bestaan van de provincie Limburg. Het Limburgs Museum in Venlo wijdt er tot 9 februari de tentoonstelling ‘DNA van Limburg‘ aan.

Lees ook:Geen carnaval is compleet zonder schlagers – de Carnavalshits 2015
Lees ook:Limburg toeristisch meest veelzijdige provincie volgens Nederlandse hotelbezoekers
Lees ook:Auw Wieverbal Valkenburg
Lees ook:Carnavalsoptochten: heeft carnaval nog toekomst?
Lees ook:Controleurs speuren verkleed naar rokers bij carnaval

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>