Herdenking vluchtelingen op de Nieuwmarkt gaat niet door

De herdenking van vluchtelingen die tijdens hun tocht naar Amsterdam zijn omgekomen aan de Europese grens, gaat niet door. De herdenking zou plaatsvinden op donderdag 4 mei op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Organisator dominee Rikko Voorberg wilde eigenlijk met drieduizend papieren witte kruisen op het Rembrandtplein (zie foto) stilstaan bij de dood van zovele vluchtelingen.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) was faliekant tegen en ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei stond niet te springen. Het Rembrandtplein ligt op de route van de stille tocht naar de Dam, waar de Nationale Herdenking  plaats vindt. Burgemeester Van der Laan wilde de vluchtelingenherdenking op een ander moment, maar de organisator hield vast aan 4 mei. Daarop verplaatste Van de Laan de demonstratie naar de Nieuwmarkt, maar het Cidi was ook hierover not amused, omdat de Nieuwmarkt de plek was waar joden werden verzameld om te worden gedeporteerd naar concentratiekampen. De felheid in media en op Twitter heeft de organisatie verbaasd, voelde zich onder druk gezet en heeft nu de hele herdenking op de Nieuwmarkt afgeblazen.

Lees ook:Herdenking vluchtelingen op 4 mei op de Amsterdamse Nieuwmarkt
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam aangepast
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2011 in Amsterdam
Lees ook:Light my Ride Amsterdam
Lees ook:Amsterdam wil bierfiets per 1 november weren uit de binnenstad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>