Herdenking vluchtelingen op 4 mei op de Amsterdamse Nieuwmarkt

De herdenking van vluchtelingen die tijdens hun tocht naar Amsterdam zijn omgekomen aan de Europese grens, vindt op donderdag 4 mei plaats op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Organisator dominee Rikko Voorberg wilde op 4 mei om 20.00 uur stilstaat met drieduizend papieren witte kruisen op het Rembrandtplein.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) was faliekant tegen en ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei vond de keuze voor 4 mei ongelukkig. Het Rembrandtplein ligt op de route van de stille tocht naar de Dam, waar de Nationale Herdenking plaatsvindt. Burgemeester Van der Laan wilde de vluchtelingenherdenking naar een ander moment verplaatsen, maar de organisator hield vast aan 4 mei. Daarop besloot Van de Laan de demonstratie niet te verbieden, maar te verplaatsen naar de Nieuwmarkt. Het Cidi vindt die keuze ‘geen verbetering’, omdat de Nieuwmarkt de plek was waar joden werden verzameld om te worden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Lees ook:Herdenking vluchtelingen op de Nieuwmarkt gaat niet door
Lees ook:Amsterdam: burgemeester Van der Laan ernstig ziek
Lees ook:Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam aangepast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>