Steunbetuiging Unesco-nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Regionale bestuurders van gemeenten, waterschappen en grote eigenaren als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben op 20 april hun steunbetuiging voor de Unesco nominatie aan de Liniecommissie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie overhandigd, op Fort Voordorp in Groenekan. De ondertekening is een belangrijke stap op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) als uitbreiding van het sinds 1996  bestaande Werelderfgoed Stelling van Amsterdam (SvA; bron: persbericht).

Symbolische overhandiging

De Liniecommissie is het hoogste bestuurlijk orgaan in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en  wordt gevormd door de vier gedeputeerden van de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Voorzitter Josan Meijers: “Nederlanders zijn altijd heel ingenieus met “ons water” geweest. We maakten land van water, en water van land. Dijken, waterwerken, we kennen het allemaal. Maar we gebruikten water lang geleden ook vaak als militaire verdediging. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is daar een geweldig mooi voorbeeld van. Forten, kazematten en open schootsvelden boden samen met de rivieren bescherming tegen de vijand. Een onderdeel van onze geschiedenis dat niet verloren mag gaan, maar dat we willen doorgeven aan volgende generaties. Een nominatie voor Unesco’s Werelderfgoed zou ons daarbij enorm helpen.”

Puzzelstuk
Met het leggen van een puzzelstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben de vertegenwoordigers van betrokken partijen hun symbolische handtekening gezet en hebben met elkaar de verbinding gemaakt in de hele Linie. Deze houten puzzel (plm. 2 x 3m) is gemaakt door leerlingen van het Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterline in Geldermalsen. Ook andere betrokken ondertekenden de steunbetuiging. Op de website van de Waterlinie staat ook hoe iedereen zelf steun kan betuigen voor de nominatie. De heer W.R. van Denderen, eigenaar Fort Voordorp:” Ik zie de nominatie als waardevolle erkenning voor alle jaren van restauratie die we achter de rug hebben. Het authentieke Fort Voordorp is in ere hersteld en wordt inmiddels veelvuldig ingezet voor unieke evenementen!”

UNESCO-proces
Het is een spannend jaar in het proces naar de Werelderfgoed-status voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In mei besluiten de vier colleges van de provincies Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland over de indiening van het nominatiedossier. Vervolgens moet in december de ministerraad instemmen. In januari 2018 biedt de minister van OCW namens de regering het dossier aan bij UNESCO in Parijs. UNESCO toetst dan of de Nieuwe Hollandse Waterlinie de Werelderfgoed-status vanaf 2019 mag dragen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam

Lees ook:Nieuwe Hollandse Waterlinie op weg naar Werelderfgoedstatus
Lees ook:Hele Hollandse Waterlinie rijksmonument
Lees ook:Werelderfgoedweekend 2017
Lees ook:Grachtengordel voorgedragen voor werelderfgoed
Lees ook:Waddenzee nu officieel Werelderfgoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>