Dinsdag 31 januari: prinses Beatrix wordt 79 jaar

Dinsdag 31 januari wordt prinses Beatrix 79 jaar. Naar verwachting viert de oud-vorstin haar verjaardag in huiselijke kring. Op 30 april 2013 deed ze na 33 regeringsjaren afstand van de troon; sindsdien is haar zoon Willem-Alexander koning en officieel hoofd van de Koninklijke Familie. Ze woont weer in haar ‘eigen’ kasteeltje Drakensteyn en heeft de beschikking over het voormalige onderkomen naast paleis Nooodeinde van Willem-Alexander, toen hij nog prins was.  

De prinses neemt nog altijd representatieve taken op zich, vaak in de culturele sfeer. Zo verleent ze dinsdag 7 februari in de Universiteit van Maastricht een ere-doctoraat aan de Duitse Bondspresident Joachim Gauck. In het verleden organiseerden Oranje-verenigingen op haar verjaardag veel lampionnenoptochten voor kinderen, maar dat gebruik lijkt zo goed als verdwenen: voor zover ik ze kon vinden, wordt er alleen één in Maarn (provincie Utrecht) gehouden, vanaf 19.00 uur.

Lees ook:Vier staatshoofden bij viering 200 Jaar Koninkrijk in Maastricht
Lees ook:Koningin Beatrix wordt 75 jaar
Lees ook:Bevrijdingsfestivals op Nationale Bevrijdingsdag 2012
Lees ook:Prinses Amalia wordt vandaag elf jaar
Lees ook:Prinses Beatrix verhuist naar Drakensteyn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>