Rijkswaterstaat: ‘Stijging verkeersdrukte op rijkswegen zet door’

Het wordt almaar drukker op de rijkswegen. In de maanden mei tot en met augustus is het door weggebruikers aantal afgelegde kilometers op jaarbasis in Nederland toegenomen. Ten opzichte van vier maanden geleden is die toename 1,5 procent. De jaarfilezwaarte steeg met 4,5 procent. Om de doorstroming te verbeteren heeft Rijkswaterstaat de afgelopen maanden nieuwe wegdelen op de A12, de A1, de A44 en de N50 opengesteld. Dit staat in de Publieksrapportage Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd (bron: persbericht).

Minister Schultz van Haegen: ‘De economie trekt aan en daarmee neemt ook het aantal verplaatsingen over de wegen toe. De Nederlandse infrastructuur behoort wereldwijd tot de top.’ Toch is het ‘belangrijk dat we blijven investeren in een robuust wegennet’, zegt de minister: ‘Na de verbredingen van de snelwegen richten we ons nu vooral op de aanleg van nieuwe verbindingswegen die de bestaande wegen gaan ontlasten.’ De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat diverse nieuwe wegdelen opengesteld. Zo is op de A12 in beide richtingen tussen Ede en knooppunt Grijsoord een derde rijstrook beschikbaar. Op de A1 is een gedeelte van het nieuwe stuk van de wegverbreding Schiphol-Amsterdam-Almere in gebruik genomen. De N50 is verbreed tussen Ens en Emmeloord en op de A44 is een afrit, speciaal voor de Flora Holland opengegaan.

Het aantal door weggebruikers afgelegde kilometers steeg naar 69,6 miljard voertuigkilometers. De jaarfilezwaarte steeg naar 11,0 miljoen kilometerminuten. Files ontstaan vanwege veel verkeer in de spits, ongevallen en incidenten. De meeste filetop-locaties bevinden zich in de Randstad. Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is gestegen met 4,7 procent. Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, kijkt Rijkswaterstaat hoe de bestaande infrastructuur maximaal benut kan worden met behulp van slimme mobiliteit en intelligente transportsystemen (ITS). Een voorbeeld is truck platooning. Door vrachtwagens vlak achter elkaar te laten rijden ontstaat een veiliger, schoner en efficiënter goederenvervoer en wordt efficiënter gebruik gemaakt van de infrastructuur.

Lees ook:Jaarfilezwaarte licht stijgend
Lees ook:Vaarwel strippenkaart
Lees ook:Dijkinspectie team van Rijkswaterstaat en Waterschappen naar Groot-Brittannië
Lees ook:Strippenkaart in juli bijna overal van de baan
Lees ook:Grootste wegenproject in Nederland van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>