Dinsdag 8 maart: Internationale Vrouwendag 2016

@Erik Feenstra

Dinsdag 8 maart is het voor de 108e keer Internationale Vrouwendag. In Nederland vindt de vrouwendag voor de 105e keer plaats, met activiteiten in het hele land. Zo begint op de Dam in Amsterdam om 18.00 uur een demonstratie en manifestatie. Op 8 maart 1908 demonstreerden duizenden textielarbeidsters in New York voor beter loon, achturige werkdagen, vrouwenkiesrecht en tegen kinderarbeid. In 1910 besloot de Tweede Socialistische Vrouwenconferentie in Kopenhagen tot een Internationale Vrouwendag, maar prikte nog geen datum. Dat gebeurde het jaar daarop in een aantal landen, in Nederland in 1912.

Op 8 maart 1917 staakten Russische textielarbeidsters in Sint Petersburg tegen slechte werkomstandigheden. Andere vrouwen sloten zich daarbij aan en demonstreerden tegen de oorlog en het voedseltekort. Dat leidde tot een algemene staking. Ter herinnering daaraan koos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale een vaste datum voor Vrouwendag. Tot de jaren ’60 was Vrouwendag een communistische aangelegenheid en distantieerde het westen zich ervan. Pas met de komst van de tweede feministische golf in de jaren zestig werd 8 maart als Vrouwendag ook in het westen populair, al werd hier teruggegrepen naar de stakingen in 1908 in New York. De Verenigde Naties erkende de dag als officiële feestdag in 1978.

Lees ook:Zondag 8 maart: Internationale Vrouwendag 2015
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2010
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2012
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2011
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>