Oorlogsbrieven van koningin Wilhelmina vrijgegeven

Het Nationaal Archief heeft vandaag brieven vrijgegeven van Koningin Wilhelmina die ze in de Tweede Wereldoorlog schreef. Ze was uitgeweken naar Londen en dochter Juliana en kleinkinderen Beatrix en Irene zaten in de Canadese hoofdstad Ottawa. Daar werd in 1943 prinses Margriet geboren. De brieven lichten een tipje van de sluier over wat zich in het hoofd van koningin Wilhelmina afspeelde.

Iedere eerste dinsdag van het jaar is het Openbaarheidsdag en worden dossiers vrijgegeven die minstens twintig jaar oud zijn; in het geval van koningin Wilhelmina 75 jaar, maar de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 wordt als één geheel beschouwd, waardoor ook brieven tijdens de hele oorlog en kort na de oorlog vrijkwamen. Zo wordt het volledige dossier vrijgegeven van het oorlogskabinet dat naar Londen was uitgeweken: correspondentie, memo’s, rapporten, aantekeningen, ook van Wilhelmina die zich druk bemoeide met allerlei zaken die met het vaderland te maken hadden. Ook met de situatie met de bevrijding. De archieven zijn online te raadplegen. De beperkingstermijn verschilt per onderwerp: zo worden vandaag ook de notulen bekend van de ministerraad in 1990, toen het land werd overspoeld met vluchtelingen uit het voormalig Joegoslavië.

 

Lees ook:Koninklijk Huis heeft eigen YouTube kanaal
Lees ook:Koning bij viering eeuwfeest Vredespaleis Den Haag
Lees ook:Nachtpon koningin Wilhelmina te zien in Paleis Het Loo
Lees ook:Uniek portret Wilhelmina gevonden en te zien in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Wilhelmina’s levensavond in Paleis Het Loo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>