ReThink UvA: ludieke demonstratie docenten voor meer democratie op Universiteit van Amsterdam

Docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseren maandag 13 april om 15.00 uur bij CREA op het Roeterseilandcomplex een ludieke actie voor meer democratie op de UvA: een academische mars van CREA naar het Binnengasthuisterrein. Hoogleraren zegden toe in ceremoniële toga te verschijnen en deelnemers is gevraagd netjes gekleed te verschijnen en zich kalm en waardig te gedragen, ‘zoals bij een academische gemeenschap past’.

Dit om uit te stralen dat mensen die verandering willen ‘echt niet allemaal ‘vieze krakers’ zijn, zoals op sociale media is gesuggereerd’, aldus een lid van de docenten-actiegroep ReThink UvA. In de aankondiging staat: ‘Het College van Bestuur (CvB) blijft partijen in dit proces marginaliseren en zelfs criminaliseren. De internationale academische gemeenschap is geschokt door de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag.’ Toen werd het Maagdenhuis na zes weken van bezetting op ruwe wijze door de Mobiele Eenheid ontruimd, op het moment dat in en voor het gebouw het ‘Festival der Wetenschappen’ plaatsvond.

De rechter had het festival om veiligheidsredenen verboden, samen met het nadrukkelijke verzoek van de UvA tot ontruiming de reden voor de driehoek (gemeente, politie en OM) om in te grijpen. De demonstranten hadden gezegd dat ze maandag uit zichzelf het pand zouden verlaten. Maandag verscheen een opiniestuk in de NRC, ondertekend door 175 hoogleraren en docenten van de UvA. Aan het begin van de middag bleken het er al ruim 300 te zijn. Zij vinden dat het universiteitsbestuur zijn goodwill heeft kwijtgeraakt, noemen de ontruimingsactie ‘de zoveelste blunder’ van het CvB en eisen dat het College opstapt.

Lees ook:Officiële opening academisch jaar
Lees ook:Amsterdam: hiphopfestival Appelsap gaat door!
Lees ook:Variatie troef op Amsterdam India Festival
Lees ook:Paleis Soestdijk goede locatie National Historisch Museum
Lees ook:Breda Jazz Festival is gered

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>