IDFA 2014 in Amsterdam

Woensdag 19 tot en met zondag 30 november vindt in Amsterdam de 26 editie plaats van de IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam; 2015: klik hier). Wat in 1988 kleinschalig begon om documentairemakers te stimuleren, groeide uit tot het grootste documentairefestival ter wereld. Het festival is uniek vanwege de informele sfeer, het internationale filmprogramma, uiteenlopende genres, politiek engagement en de vele wereldpremières.  Zo’n 200.000 toeschouwers en 2.500 filmprofessionals zullen bijna 300 documentaires te zien krijgen.

Met het themaprogramma ‘Of Media and Men’ staat de rol van beeldvorming binnen de democratie centraal: de wisselwerking tussen het volk en de macht, via traditionele en nieuwe media. Voor dit hoofdprogramma zijn zeven recente documentaires geselecteerd.Daarnaast is beeldend kunstenaar Aernout Mik (met zijn installatie Raw Footage) gastcurator van Paradocs en selecteert IDFA DocLab nieuwe mediaprojecten binnen dit themaprogramma. Zondag 23 november wordt CITIZENFOUR gepresenteerd, de langverwachte documentaire over de onthullingen van Edward Snowdon (trailer: klik hier), met na afloop een interview met Laura Poitras.

De IDFA opent met ‘Around the World in 50 Concerts’, over het Koninklijk Conceertgebouw Orkest (trailer: klik hier). Er worden verschillende awards uitgereikt: de IDFA heeft zes competitieprogramma’s. Verder zijn er verschillende thema-dagdelen, zoals zondag 23 november de Movies That Matter-dag, vrijdag 28 november de VPRO-review dag, de dag erop de Volkskrant-dag en op de slotdag de Audience Favorites. Hoofdlocaties zijn Tuschinski, Pathé De Munt, EYE en de Brakke Grond. Naast films zijn er events als concerten, exposities en nagesprekken.

Zie ook: roze aandeel 2014

Lees ook:IDFA 2010 in Amsterdam
Lees ook:Woensdag 18 november begint IDFA 2015 in Amsterdam
Lees ook:Maandag 11 november begint voorverkoop IDFA
Lees ook:IDFA Festival Amsterdam – 15 t/m 26 november
Lees ook:IDFA 2009 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>