Dalai Lama in Sportpaleis Ahoy

De Dalai Lama komt voor het eerst in bijna vijf jaar naar Nederland. Op zondag 11 mei geeft de 78-jarige geestelijk leider van de Tibetaanse boeddhisten een lezing voor 11.000 toehoorders over het boeddhisme in Sportpaleis Ahoy. Daarna volgt een publieke lezing: ‘Welzijn, wijsheid en compassie, een pleidooi voor een seculiere benadering’. Het bezoek van de Dalai Lama van 10 tot en met 12 mei aan ons land ‘staat in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in seculiere wereld’. De lezingen zijn van 10.00 tot 12.00 en 13.30 tot 15.30 uur. Tickets: zie website.

Dalai lama is de titel van de hoogste geestelijk leider van Tibet. Elke Dalai lama is de reïncarnatie van zijn voorganger. De geestelijk leider van nu is het symbool van geweldloze strijd van het onderdrukte volk in Tibet. Zelf vluchtte hij in 1959 naar het noorden van India, nadat China een volksopstand in Tibet bloedig had neergeslagen. Onvermoeibaar reist hij over de aardbol en predikt geweldloosheid. In 1989 sloeg China met veel geweld een studentenopstand neer. In dat jaar werd hij beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

Net als premier Balkenende hem vijf jaar geleden niet officieel ontving, zal premier Rutte dt ook niet doen, maar minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken doen dat wel. Vijf jaar geleden bestrafte China de leden van de Kamercommissie door hen door visa te weigeren toen ze China wilden bezoeken. Op 13 en 14 mei bezoekt de Tibetaanse geestelijk leider Frankfurt.

Lees ook:Ticket for Tibet: Nederlandse topbands
Lees ook:De Lama’s stoppen ermee
Lees ook:Tóch censuur tijdens de Olympische Spelen
Lees ook:‘Go China’ in Groningen en Assen
Lees ook:Sybrand Buma houdt maandag 4 september HJ Schoo-lezing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>