Draconische veiligheidsmaatregelen tijdens bezoekje Obama aan Amsterdam

‘Het bezoek van Barack Obama aan Amsterdam is geen publiekstrekker.’ Dat heeft de gemeente laten weten. Voorafgaand aan de nucleaire top in Den Haag komt de Amerikaanse president komt maandag 24 maart heel even naar de hoofdstad voor een rondleiding van pakweg een uurtje door het Rijksmuseum, samen met premier Rutte en burgemeester Van der Laan. Het is voor het eerst dat een fungerende Amerikaanse president naar de hoofdstad komt. In Nederland waren wel eerder presidenten in ambt, zoals Bush sr. en Clinton, en oud-presidenten.

Het zal niemand lukken ook maar een glimp van Obama op te vangen: het publiek kan er alleen wat van op tv zien. Rondom het Museumplein komen afschermende hekken en tijdens zijn bezoekje is het verboden rond het plein op balkons, op daken of op andere verhogingen te staan, meldt de gemeente. Donderdag vloog een zwerm Amerikaanse helikopters verkenningsrondjes boven de stad, als vooruitgeschoven eerste beveiligingslinie van Obama. Er worden altijd presidentiële helikopters overgevlogen, als de president ergens heen gaat.

Obama zal worden rondgevlogen in een van zijn toestellen, een militaire helikopter met extra zaken als raketafweer en apparatuur om radiosignalen te verstoren. Als de president aan boord is , heet het de Marine One. Een identiek toestel vliegt met hem mee om verwarring te zaaien in welke helikopter de president zit.  Daarnaast vliegen zes geavanceerde gevechtsheli’s mee. Die cirkelden donderdag alvast boven de stad en zullen de komende dagen de rust nog wel vaker komen verstoren. Het hele weekend zullen er speciale veiligheidsverordeningen in de hoofdstad gelden. Obama logeert in Noordwijk, maar een aantal andere delegaties slaapt in Amsterdam. Daarnaast komt de Chinese president op staatsbezoek en is zaterdag in de hoofdstad.

Lees ook:Politie let extra op bij intocht Sint
Lees ook:Nu al drie spotters beboet op Schiphol
Lees ook:Polderbaan tijdens wereldtop parkeerplek regeringsvliegtuigen
Lees ook:Amsterdam Urban Sports Week: 28 april t/m 2 mei
Lees ook:Alle dancefeesten Amsterdam vol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>