Minister Ploumen opent Movies that Matter Festival

Donderdag 20 maart opent Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het Movies that Matter Festiva, van 20 tot en met 26 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag (2015: klik hier). Op deze avond wordt de met meer dan dertig internationale prijzen bekroonde Mexicaanse speelfilm La jaula de oro vertoond, in aanwezigheid van regisseur Diego Quemada-Diez. Andere prominente gasten zijn de Syrische activiste Ala’a Basatneh, mensenrechtenexperts Sir Nigel Rodley en Theo van Boven, Oscarwinnaar Danis Tanovic en Yolanthe Sneijder-Cabau, bij de wereldpremière van de documentaire Sex voor 5 euro. Het festival presenteert dit jaar naast de hoofdprogramma’s A Matter of ACT en Camera Justitia vier bijzondere themaprogramma’s met films en talkshows (bron: persbericht).

Het A Matter of ACT programma bestaat uit tien documentaires over het leven en werk van mensenrechtenactivisten. De meesten van hen zijn tijdens het festival aanwezig. In de films wordt een beeld geschetst van hun dappere strijd tegen onrecht en onderdrukking, vaak met gevaar voor eigen leven. Twee aan dit programma gekoppelde talkshows gaan in op respectievelijk de War on Terror en uiteenlopende vormen van geweldloos activisme en verzet. Het Camera Justitia programma biedt films en debatten over het belang van het recht en de rechtsstaat, de (internationale) rechtsorde en juridische dilemma’s. Op vrijdag 21 maart is tijdens de Camera Justitia Night de speciale voorpremière van de Vlaamse speelfilm Het Vonnis. Theo van Boven en Sir Nigel Rodley, voorzitter van het VN mensenrechtencomité, geven op respectievelijk vrijdagmiddag 21 en zondagmiddag 23 maart een masterclass over schendingen van de mensenrechten.

Dit jaar zijn er vier bijzondere themaprogramma’s. ATOMIC sluit met films en debatten aan bij de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in Den Haag. Dinsdagavond 25 maart blikken internationale gasten tijdens de ATOMIC talkshow terug op deze top. COLOURS biedt vier speelfilms en een documentaire rondom discriminatie, racisme en etniciteit, met een talkshow over etniciteit in Nederland op vrijdagavond 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Geen romantische komedies, maar tien onconventionele ‘liefdes’-verhalen vormen LOVE. Van de verboden liefde van homoparen tot het gedwongen huwelijken en betaalde seks. In aanwezigheid van Yolanthe Sneijder-Cabau is op zondagmiddag 23 maart de wereldpremière van de documentaire Sex voor 5 euro, waarin zij aan de vooravond van de WK naar afreist Brazilië en op zoek gaat naar minderjarige meisjes die in de prostitutie werken. De ongelijke verdeling van de welvaart en de grote verschillen in inkomen wereldwijd staan centraal in GREED. Aansluitend is er een talkshow over mondiale economische ongelijkheid.

Het Movies that Matter Festival is het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over vrede en recht in Den Haag, Internationale Stad van Vrede en Recht. Ieder voorjaar zijn hier zo’n zeventig documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers te zien, producties die opvallen vanwege hun filmische kwaliteit en dringende inhoud, films die het debat over een rechtvaardige wereld aanwakkeren. Daarnaast zijn er talkshows, debatten, dagelijkse muziekoptredens en een expositie. Hoofdpartners zijn Amnesty International en het vfonds. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.

Lees ook:Movies That Matter Festival 2016 in Den Haag
Lees ook:Movies that Matter Festival Den Haag
Lees ook:Movies That Matter Filmfestival 2012 in Den Haag
Lees ook:Movies That Matter Filmfestival in Den Haag
Lees ook:Movies that Matter Filmfestival 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>