Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

Vrijdag 21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Zuid-Afrika, een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte en richtte een bloedbad aan: 69 mensen werden doodgeschopten en 180 mensen raakten gewond. De pasjeswet dwong de zwarte bevolking dáár te wonen waar de blanke regering dat wilde.

De apartheid in Zuid-Afrika is afgeschaft, maar racisme en discriminatie zijn er nog altijd. Landen over de hele wereld staan hierbij stil op deze door de Verenigde Naties in het leven geroepen dag. Ook Nederland doet mee aan deze dag. Zo worden er op en rond deze dag op verschillende plekken lezingen georganiseerd.  In Amsterdam wordt op zaterdag 22 maart vanaf 13.00 uur de Dag tegen Racisme gevierd op het Museumplein. In Den Haag is van 20 tot en met 26 maart het Movies That Matter Festival, met op deze dag het themaprogramma COLOURS, met vier speelfilms, een documentaire en een talkshow rondom discriminatie, racisme en etniciteit.

Lees ook:Dinsdag 21 maart: Dag tegen Racisme en Discriminatie
Lees ook:Porgy and Bess in Chassé Breda en RAI Amsterdam
Lees ook:Stevie Wonder komt naar North Sea Jazz
Lees ook:Wereldpremière Amandla! Mandela in Carré
Lees ook:Spoedig herdenking Mandela in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>