Internationale Vrouwendag 2014

Zaterdag 8 maart is het voor de 106e keer Internationale Vrouwendag: de dag van de vrouwenbeweging (2015: klik hier). In Nederland vindt de vrouwendag voor de 103e keer plaats, met activiteiten als: de lentebeurs Vrouw! in Leeuwarden (7-9/3), de Haagse Power Parade in de Koninklijke Schouwburg op zaterdag en de Mokumse Vrouwenloop rond de Sloterplas op zondag. Op 8 maart 1908 demonstreerden duizenden textielarbeidsters in New York voor beter loon, achturige werkdagen, vrouwenkiesrecht en tegen kinderarbeid. In 1910 besloot de Tweede Socialistische Vrouwenconferentie in Kopenhagen dat er een Internationale Vrouwendag moest komen, maar prikte nog geen datum. Het jaar erop vond de dag voor het eerst plaats in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland en de Verenigde Staten, in Nederland in 1912.

Op 8 maart 1917 staakten Russische textielarbeidsters in Sint Petersburg tegen slechte werkomstandigheden. Steeds meer vrouwen sloten zich daarbij aan en demonstreerden tegen de oorlog en het voedseltekort. Dat leidde tot een algemene werkstaking. Ter herinnering aan deze gebeurtenissen koos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale een vaste datum voor Vrouwendag: sinds 1922 is dat 8 maart. Lange tijd was de Vrouwendag een dag van en voor communistische vrouwen: het westen distantieerde zich ervan. Pas met de komst van de tweede feministische golf in de jaren zestig van de vorige eeuw werd 8 maart als Vrouwendag ook in het westen populair, al werd hier teruggegrepen naar de stakingen in New York in 1908. Daarom vindt de dag dit jaar voor de 104e keer plaats. De Verenigde Naties erkende de dag als officiële feestdag in 1978.

Zie ook: Wordt het dit weekend Rokjesdag?

Lees ook:Dinsdag 8 maart: Internationale Vrouwendag 2016
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2010
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2012
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2011
Lees ook:Zondag 8 maart: Internationale Vrouwendag 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>