Herdenking Klaproosdag 2013

Op maandag 11 november vindt de herdenking van de Klaproosdag plaats op de Canadese Militaire EreBegraafplaats in Groesbeek. Hier liggen ruim 2.600 Canadese militairen begraven die streden tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Deze begraafplaats is de grootste oorlogsbegraafplaats van de Commonwealth War Graves in Nederland. Op het Groesbeek Memorial naast de ingang van de begraafplaats staan ook de namen van ruim duizend soldaten die in het laatste oorlogsjaar als vermist zijn opgegeven. Het nabijgelegen Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat in november in het teken van Poppy Day, met tot en met 11 november een doorlopend filmprogramma. me tuniek en oorspronkelijk filmmateriaal.

Klaproosdag (Poppy Day) is eigenlijk de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, de oorlog die meer dan 10 miljoen mensen het leven kostte. Vooral in Groot-Brittannië, Canada en België wordt deze dag groots herdacht: de dag in 1918 waarop de wapenstilstand werd getekend. De symboliek van de klaproos is afkomstig van John McCrae, een Canadese militaire arts die het beroemde gedicht Flanders’ Field schreef vlak voor hij sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Zo werd de klaproos het symbool van hulp aan slachtoffers van oorlogsgeweld en hun nabestaanden.

Lees ook:Amerikaanse begraafplaats Margraten dicht door shutdown
Lees ook:Bevrijdingsdefilé Bergen-op-Zoom
Lees ook:Herdenking Slag om de Schelde
Lees ook:Remenbrance Day in Apeldoorn
Lees ook:Kamp Westerbork koopt vijf originele goederenwagons

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Herdenking Klaproosdag 2013

 1. mshenton

  Klaproosdag is n iet ‘Polly’ Day maar ‘Poppy day’

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Dank voor de correctie; de fout is verbeterd!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>