Herdenking Kristallnacht

Zaterdag 9 november 2013 is de jaarlijkse Internationale Dag tegen Facisme en Antisemitisme. Op veel plekken vinden herdenkingen plaats van de Kristallnacht, 75 jaar geleden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 staken nazi’s in Duitsland honderden synagogen in brand en plunderden en vernielden duizenden Joodse winkels. De naam ‘Kristallnacht’ verwijst naar al het glaswerk dat in die nacht werd vernield. De georganiseerde pogrom luidde de Holocaust in: de vervolging en vernietiging van zes miljoen Joden in Europa. Ook in bijna vijftig andere Europese landen zijn er op 9 november herdenkingen. Duitsland herdenkt vandaag ook een heuglijk historisch feit: de val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989. Die luidde het eind van de Koude Oorlog en de aanzet tot de Duitse eenwording op 3 oktober 1990 in. De herdenkingen in Nederland op een rij:

Amsterdam: De stichting Nederland Bekent Kleur organiseert sinds 1992 een herdenking bij het Joods Verzetmonument, vanaf 19.30 uur bij het stadhuis van Amsterdam op de hoek Amstel-Zwanenburgwal.  Vanaf 20.00 uur herdenking in de Portugese Synagoge.

Breda: herdenking bij Joods Monument (vanaf 18.00 uur), kathedraal open vanaf 19.00 uur; tocht met kaarsen vanaf 20.25 uur.

Groningen: herdenkingsoptocht, 20.00 uur verzamelen op de Grote Markt.

Kamp Westerbork: ‘Een brandende herinnering’, ooggetuigenlezingen vanaf 16.30 uur in Herinneringscentrum, afsluitend fakkeltocht.

Leeuwarden: herdenking vanaf 20.00 uur nabij de Waag op de Nieuwstad.

Steenwijk: herdenking vanaf 19.30 uur bij Joods monument voor Rams Woerthe; stille tocht; herdenkingsbijeenkomst vanaf 20.00 uur in de Nederlands Gereformeerde Kerk.

Tilburg: ‘A Child of our Time’, herdenkingsconcert van het Tilburgs Festival Orkest en Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam, op 9 november in de Gadächtniskirche in Berlijn, op 29 november in de Heikese kerk in Tilburg en op 30 november in de Laurenskerk in Rotterdam.

Zaandam: herdenkings-filmprogramma in de Fabriek.

 

 

Lees ook:Herdenking Kristallnacht in Nederland
Lees ook:Herdenking Kristallnacht 2012
Lees ook:Herdenking Kristallnacht die de Holocaust inluidde
Lees ook:Stille tocht naar Auschwitz Monument
Lees ook:Nationale herdenking 2011

1 Reacties // Reageer

One thought on “Herdenking Kristallnacht

  1. Jules Vismale

    Weinigen weten dat op 9 november, de dag waarop wordt herdacht dat 75 jaar geleden de Kristallnacht plaatsvond, er nóg een bepaalde gebeurtenis had plaatsgevonden, ongeveer 90 jaar geleden! Toen startte Adolf Hitler rond 1923 in München een coup met het doel in Duitsland de macht te grijpen. Die coup mislukte jammerlijk waarna Hitler ongeveer negen maanden de gevangenis inging en daar ‘Mein Kampf’ schreef waarin Hitler al voorspelde dat hij de joden Duitsland zou uitjagen of anders uitroeien! Frappant genoeg waren de (in die tijd levende) 500.000 Duitse joden namelijk stapeldol op Duitsland dat voor hen hun ware vaderland was. Het antisemitisme zat er helaas bij miljoenen Duitsers, Oostenrijkers e.v.a. Europeanen zo diep ingeworteld dat dit gewoon moest escaleren in de Holocaust!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>