Sinterklaasintocht Amsterdam onder vuur

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam ligt onder vuur. Bij de gemeente zijn 21 bezwaren ingediend tegen het afgeven van een vergunning voor het evenement. Het is voor het eerst dat bezwaar wordt gemaakt tegen de intocht. Reden is de aanwezigheid van Zwarte Piet. Kunstenaar en activist Quinsy Gario heeft de actie aangezwengeld. Hij verzet zich al jaren tegen de deelname van Zwarte Piet en noemt het ‘beledigend en discriminerend’.

De bezwaarschriften-commissie van de gemeente behandelt de kwestie over twee weken in een speciale hoorzitting. De PVV gaat er vragen over stellen in de Tweede Kamer; de partij noemt alle ophef ‘multi-culti gezeur’. Zwarte Piet is al langer een omstreden figuur. In 2011 hield de politie enkele activisten aan die bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam pamfletten uitdeelden waarop Zwarte Piet werd afgeschilderd als racistisch.  Op zondag 17 november komt de Goedheiligman aan in de hoofdstad. De landelijke intocht op de dag ervoor is vindt dit jaar in Groningen.

Lees ook:Pietenprotest in Amsterdam
Lees ook:Intocht Sinterklaas in Amsterdam aangepast
Lees ook:Landelijke intocht Sinterklaas in Gouda
Lees ook:Landelijke intocht Sinterklaas in Dokkum
Lees ook:Protest op Malieveld voor behoud Zwarte Piet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>