Koning bij viering eeuwfeest Vredespaleis Den Haag

Woensdag 28 augustus 2013 is het Vredespaleis een eeuw oud. Koning Willem-Alexander en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, wonen de viering bij. Tot en met 21 september, de Dag van de Vrede, zijn er allerlei activiteiten gepland die het belang onderstrepen om voortdurend aan vrede te blijven werken. Op 28 augustus 1913 werd het paleis officieel geopend, in aanwezigheid van toenmalig koningin Wilhelmina en de Amerikaanse mecenas Andrew Carnegie.

Hij had geld geschonken voor de bouw van een gebouw dat als zetel moest dienen voor het Permanente Hof van Arbitrage (PCA), dat tijdens de eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 werd opgericht. Het hof moest internationale geschillen vreedzaam oplossen, zonder oorlog, maar langs juridische weg. Daarom kreeg het gebouw de naam Vredespaleis. Na de Eerste Wereldoorlog schoof ook het Permanente Hof van de Volkerenbond in het Vredespaleis aan en na de Tweede Wereldoorlog werd het vervangen door het Internationale Gerechtshof van de Verenigde Naties. Het Vredespaleis heeft een van de beste bibliotheken en grootste verzamelingen ter wereld over internationaal recht. Ook worden er de archieven bewaard van de Neurenberg-processen van kort na de Tweede Wereldoorlog en van nazi-oorlogsmisdadigers. Het Vredespaleis werd gebouwd door Louis Cordonnier uit Frankrijk. Veel landen schonken hun eigen bijdragen aan het gebouw; zo schonk Nederland de glas-in-lood-ramen en de monumentale marmeren trap in de ontvangsthal.

Lees ook:Just Peace Festival in Den Haag – 21 t/m 25 september
Lees ook:Vredesloop op Internationale Dag van de Vrede in Den Haag
Lees ook:Den Haag: Just Peace, Nederlands grootste Vredesfestival, keert terug
Lees ook:Koning opent nieuwbouw Hoge Raad der Nederlanden op 20 april (23 april Open Dag publiek)
Lees ook:Internationale Vrouwendag 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>