Provincietoer Koningspaar naar Gelderland en Utrecht

Donderdag 30 mei zetten koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun provincietoer voort door Gelderland en Utrecht. Op dinsdag bezochten ze Groningen en Drenthe. De dag begint in het 200-jarige Dieren en gaat naar de provinciehoofdstad Arnhem, Oosterbeek en het 750-jarige Wageningen. Met de boot reist het paar over de Nederrijn naar de sluizen van Amerongen in de provincie Utrecht. Na Vianen, Vreeswijk en de wijk Lombok eindigt de dag in de provinciehoofdstad Utrecht.

 

Het Koningspaar komt om 9.00 uur aan in Duiven, wandelt over de Kastanjelaan en het plein voor het gemeentehuis naar de Remigiusschool. Een half uur vertrekt het paar naar Arnhem en komt om 9.45 uur aan bij het Huis der Provincie, waar het wordt onthaald door breakdancers, het NJO (Nederlands Jeugd Orkest), scholieren en Gelderlanders die zich hadden aangemeld voor het bijwonen van de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, maar achter het net visten. Na een ontmoeting met Gedeputeerde Staten zijn er op de Markt aangeboden van onder meer dansgezelschap Introdans, Papendal, militair tehuis Bronbeek, de Arnhemse Mode Biënnale, Living Statues (het jaarlijkse evenement in de Rijnstad), Vitesse, het Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo.

 

Om 10.40 uur vertrekt het paar richting Oosterbeek, waar het een kwartier later op het Raadhuisplein wordt verwacht met een kunstmarkt met werken van kunstenaar van de Oosterbeekse school (1840-1870). Na een kwartier gaat de reis verder naar Wageningen, dat dit jaar 750 jaar bestaat. Bij Hotel de Wereld – waar de capitulatie in 1945 werd getekend – wachten de kinderen van de winnende school in Gelderland van de Koningsspelen het paar op, dat om 11.30 uur op het 5 Mei Plein aankomt. Met de koets gaat het naar de haven van Wageningen aan de Nederrijn. Daar vertrekt om 12.00 uur de Eureka V naar de provincie Utrecht met aan boord onder meer 100 bewoners uit beide provincies.

 

De boot vaart naar het Sluis- en Stuwencomplex van Amerongen. Het paar komt om 14.00 uur aan in Vianen voor een wandeling door de hoofdstraat, vaart rond 14.30 uur met de pont over de Lek naar Vreeswijk en wandelt langs de kade naar ‘het Kippenbruggetje’. Tijdens de wandeling van 20 minuten wordt de geschiedenis van Vreeswijk uitgebeeld. Daarna vertrekt het Koningspaar naar Jachthaven Marnemoende in IJsselstein (aankomst 15.10 uur), waar Utrechtse bedrijven zich presenteren. Als baron van IJsselstein ontvangt de koning volgens eeuwenoude traditie een paard en wordt er een kort toneelstuk opgevoerd over Willem van Oranje en Anna van Buren. Via de oude kern van De Meern en Leidsche Rijn reist het paar naar de stad Utrecht.

In de wijk Lombok wacht burgemeester Wolfsen het paar rond 16.00 uur op. Na een wandeling van 20 minuten door de Kanaalstraat, de hoofdader van de multiculturele wijk die Prinses Máxima in 2010 al eerder bezocht, eindigt het bezoek in de binnenstad. Na een wandeling over het Domplein wordt het paar om 16.30 uur bij het Pandhof opgewacht door scholieren van de winnende school van de Koningsspelen in Utrecht. In Paushuize is afsluitend een korte ontmoeting met Gedeputeerde Staten, de burgemeesters van de 26 Utrechtse gemeenten en de vier Utrechtse dijkgraven. Om 17.00 uur zit de tweede dag van de Provincietoer erop en vertrekt het Koninklijk paar weer.

Lees ook:Provincietoer koning en koningin begint in Groningen en Drenthe
Lees ook:Provincietour Koningspaar naar Friesland en Noord-Holland
Lees ook:Provincietour Koningspaar door Limburg en Noord-Brabant
Lees ook:Sluitstuk provincietoer Koningspaar naar Zeeland en Zuid-Holland
Lees ook:Tweede etappe Giro d’Italia naar Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>