Provincietoer koning en koningin begint in Groningen en Drenthe

Dinsdag 28 mei beginnen koningin Willem-Alexander en koningin Máxima aan de provincietoer langs de twaalf provincies. Per dag bezoeken ze twee provincies, dinsdag beginnen ze in Groningen. Donderdag volgen Gelderland en Utrecht en in juni de rest. In de provinciehoofdstad Groningen wordt het paar begroet door het provinciebestuur en start om 09.15 uur een wandeling van het provinciehuis naar de Grote markt, Waagplein en Stadhuis. Net als tijdens voorgaande bezoeken op Koninginnedag, zijn er muziekoptredens, kinderactiviteiten, popfestivals, kunstenaars en ‘eigen’ activiteiten. Zo zal Groningen zich presenteren als ‘kennis- en energiestad van formaat’ en laten zien wat het als pop-, cultuur- en festivalstad te bieden heeft.   Om 10.15 uur vertrekt het koningspaar naar landgoed Nienoord in het naburige Leek.

Daar komen ze om 10.15 uur aan, maken een rit in een historische koets, bezoeken het rijtuigmuseum en een streekproductenmarkt en ontmoeten scholieren van de school die de origineelste Koningsspelen organiseerde. Iedere provincie mocht zo’n school uitkiezen die het paar tijdens de toer zal bezoeken. Op de grens met Drenthe, landgoed Mensinge in Roden, is om 12.00 uur een ontmoeting gepland met uit vertegenwoordigers uit beide provincies en 50 ‘bijzondere’ mensen per provincie (sporters, vrijwilligers, musici en ondernemers). Daarvandaan vertrekt het paar om 12.45 uur naar Dwingeloo. Na aankomst om 14.45 uur volgt een wandeling over de Brink, waas de 12 Drentse gemeenten hun toekomstdroom presenteren. Om 15.10 uur vertrekt het paar naar Beilen voor een korte wandeling en een ‘Drents kwartiertje’ op de Markt. Om 15.45 uur reist het paar verder naar de provinciehoofdstad Assen, in de TT-stad begeleid door motoren. Om 16.00 uur komen ze aan op de Torenlaan, wandelen naar de Gouverneurstuin voor een ontmoeting met Provinciale Staten, wandelen verder via de Brink naar de Noordersingel. Daar vertrekt het paar om 17.00 uur.

In 2001 maakte het toen kersvers verloofde paar ook een rondje langs de provincies, om Máxima met het land te laten kennismaken en andersom. Koningin Beatrix en prins Claus legden in 1980 ook in sneltreinvaart een tournee af langs de provincies. Koningin Juliana trok in 1948 twee dagen per provincie uit, en smeerde de toer uit over twee jaar.

Lees ook:Provincietoer Koningspaar naar Gelderland en Utrecht
Lees ook:Provincietour Koningspaar door Limburg en Noord-Brabant
Lees ook:Sluitstuk provincietoer Koningspaar naar Zeeland en Zuid-Holland
Lees ook:Provincietour koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Lees ook:Koning en koningin brengen streekbezoek aan Veenkoloniën

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>