Haringhappen op Aswoensdag

Woensdag na carnaval is het Aswoensdag (2014: klik hier). Dan gaan katholieken naar de kerk om een askruisje te halen en daarna naar horecazaken om te ‘haringhappen’. Aswoensdag luidt het begin in van  40 dagen vasten tot Pasen: dan is vlees  uit den boze (carne vale is Latijn voor ‘vlees vaarwel’), maar vis is toegestaan. Vroeger kende het zuiden geen carnaval, maar was het op dinsdag Vasteloavend. Dan danste het volk verkleed rond en speelde ruwe spelletjes met dieren, zoals ganstrekken en katknuppelen. ‘Vette dinsdag’ was de laatste kans om veel te eten: het vet in huis werd opgemaakt, omdat het anders zou bederven. Drank vloeide rijkelijk en er stonden spekpannenkoeken en oliebollen op het menu. Vanaf Aswoensdag was het uit met de pret en aten gelovigen tot ‘Stille zaterdag’ voor Pasen alleen het hoogstnoodzakelijke.

 

De vastentijd herinnert gelovigen aan het verhaal uit de Bijbel waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht in bezinning, zonder eten en drinken.   Nu de paus opstapt, is deze tijd voor veel katholieken des te meer reden om tot inkeer te komen. Op Aswoensdag laten katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een askruisje op hun voorhoofd tekenen: een teken van bezinning en boetedoening als voorbereiding op Goede vrijdag en Pasen. As is een teken van sterfelijkheid, maar ook van nieuw leven. In vroegere tijden werd met as gewassen: as heeft een reinigende kracht. Ook het afbranden van de stoppels op de akkers maakte de grond vruchtbaar. Aswoensdag en Goede vrijdag zijn sinds het tweede Vaticaanse Concilie verplichte vastendagen voor katholieken. Alle gedoopten van 18 tot 60 jaar mogen dan maar één maaltijd nemen. Wie kan, vast ook op andere dagen, zoals de zaterdag voor Pasen en de vrijdagen in de veertigdagentijd. België laat halverwege de rit de teugels even vieren tijdens Halfvastenfeesten, in ons land doet onder meer het Brabantse dorp Zeeland eraan mee.

Lees ook:Haringhappen op Aswoensdag
Lees ook:Aswoensdag – het einde van carnaval
Lees ook:Aswoensdag – uit met de carnavalspret
Lees ook:Aswoensdag – het einde van carnaval
Lees ook:Woensdag 10 februari: Carnaval eindigt met Aswoensdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>