Koningin Beatrix brengt om 19.00 uur belangrijke boodschap

Koningin Beatrix komt maandagavond om 19.00 uur met een boodschap op alle radio- en tv-zenders. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Over de inhoud is niets bekendgemaakt; de letterlijke tekst wordt na de uitzending op de website koningshuis.nl geplaatst. Als er een vooraankondiging komt van een belangrijke toespraak, zit er groot nieuws aan te komen. Ook de buitenlandse pers heeft het nieuws opgepikt. Volgens kringen rond het hof zou ze haar troonsafstand aankondigen. De geruchtenmachine draait op volle toeren. Update: op 30 april vindt de troonswisseling plaats.

Ook bronnen in Den Haag denken dat de koningin haar troonsafstand bekendmaakt, maar zowel de premier als politici wachten de toespraak af. Premier Rutte komt meteen daarna met een verklaring.  Alleen de koningin weet wanneer ze aftreedt. Als ze dat dit jaar doet, kiest ze voor een ‘rond jaar’: dit jaar bestaat het Koninkrijk de Nederlanden 200 jaar en wordt Beatrix 75 jaar. Haar zoon Willem-Alexander wordt na haar troonsafstand koning Willem IV (al is ook die naamkeuze op dit moment puur speculeren). Maar tot 19.00 uur blijft het afwachten: tot die tijd is Nederland 1 geheel gewijd aan de koningin, met alvast wat terugblikken en tussen door de laatste nieuwtjes uit Den Haag, als die er zijn.

Ook haar moeder, koningin Juliana, maakte eind januari haar troonsafstand bekend. Ze trad af op 30 april 1980, de dag dat ze 71 werd. Haar verjaardag bleef sindsdien Koninginnedag en niet 31 januari, de verjaardag van Beatrix.

Lees ook:Koningin Beatrix doet afstand van de troon
Lees ook:Nieuwtjes rondom aftreden koningin Beatrix
Lees ook:Koningin Beatrix wordt 75 jaar
Lees ook:Defilé terug op Koninginnedag 2009
Lees ook:Beatrix oudste regerende monarch ooit van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>