Auschwitz Herdenking in Amsterdam

Zondag 27 januari 2013 vindt in Amsterdam voor de 57e keer de Auschwitz Herdenking plaats (2014: klik hier): om 11.30 uur bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheim Park. Wereldwijd is deze dag  sinds 2005 Holocaust Memorial Day en worden de slachtoffers herdacht van zowel de Holocaust als van andere genociden, zoals in Rwanda, Cambodja, Srebrenica en Darfur. Auschwitz is uitgegroeid tot het universeel symbool voor massamoord op onschuldige slachtoffers. Op 27 januari 1945 werden de Duitse concentratiekampen Auschwitz en Birkenau bevrijd. Ieder jaar wordt dit in Amsterdam herdacht op de laatste zondag in januari. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert de plechtigheid.

Vanaf 10.00 uur kunnen mensen terecht in de Boekmanzaal van het Stadhuis, hoofdingang aan de Amstelzijde. Om 11.00 uur start de Stille Tocht naar het Wertheimpark, om 11.30 uur begint de herdenking bij het monument. Er zijn toespraken van onder meerburgemeester Van der Laan en de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Rabbijn Menno ten Brink verzorgt Kaffisj en Jizkor, Sinti en Roma verzorgen muzikale begeleiding. Daarna kunnen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen.

 Jan Wolkers (1925-2007) maakte het monument, dat eerst op de Oosterbegraafplaats stond en sinds 1994 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels, waarin de lucht reflecteert. Volgens Wolkers symboliseren de gebroken spiegels dat de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is. Het monument staat in een historisch beladen buurt: voor de oorlog woonden hier veel Nederlandse Joden. Er staan twee Joodse synagogen (waarvan één in het Joods Historisch Museum) en de Hollandsche Schouwburg, de verzamelplaats waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog Joden eerst naar Westerbork, en daarna naar concentratiekampen werden gedeporteerd. In dierentuin Artis, schuin ertegenover, zaten 250 mensen ondergedoken: ze sliepen op zolders boven de dierenkooien en overdag wandelden ze als ‘gewoon’ publiek tussen de bezoekers door Artis. De Duitsers zorgden goed voor de dieren: daarvan konden de onderduikers ongezien mee-eten, zonder dat de dieren tekort kwamen. Tegenover Artis staat het Verzetsmuseum.

Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Stille tocht naar Auschwitz Monument

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>