Remenbrance Day in Apeldoorn

Zondag 11 november 2012 is het Wapenstilstandsdag in België en Frankrijk: de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.  In Groot-Brittannië en de Britse Gemenebest heet deze dag Remembrance Day en vindt ieder jaar plaats op een zondag zo dicht mogelijk in de buurt van 11  november. In Apeldoorn staat het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument, aan de Loolaan. Bij dit monument vindt ieder jaar – ook op zondag zo dicht mogelijk bij 11 november – een herdenking plaats om de Canadese militairen te herdenken die vielen bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij andere vredesoperaties.

 

 

De openbare plechtigheid begint om 11.00 uur. De herdenking wordt muzikaal omlijst door het Fanfarekorps Nationale reserve van de Koninklijke Landmacht en traditioneel door de City of Apeldoorn Pipes & Drums. Het monument is een uiting van vreugde end dankbaarheid voor de herwonnen vrijheid en een blijvend eerbetoon van Nederland aan Canada. Aan Dow’s Lake in de Canadese hoofdstad Ottawa staat een tweelingmonument. Beider monumenten zijn onthuild door prinses Margriet; in 2000 in haar woonplaats Apeldoorn en in 2002 in haar geboorteplaats Ottawa.

Lees ook:Herdenking Klaproosdag 2013
Lees ook:Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag
Lees ook:Donderdag 4 mei: Nationale Herdenking
Lees ook:Indiëherdenking bij Indisch monument in Den Haag
Lees ook:Dodenherdenking 4 mei 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>