Slot Loevestein met sluiting bedreigd

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Zaltbommel luidt de noodklok: het middeleeuwse slot Loevestein wordt met sluiting bedreigd. Het college wil dat de provincie Gelderland in actie komt om dat te voorkomen. Het Rijk wil bezuinigen op de subsidie voor het roemruchte kasteel. De provincie moet het Rijk onder druk zetten om daarvan af te zien. Zonder subsidie dreigt de museumfunctie van Slot Loevestein in enige jaren weg te vallen.

Dat schrijft het college aan Provinciale Staten, dat woensdag 7 november de cultuurnota Cultuur & Erfgoed bespreekt. Met 120.000 bezoekers per jaar is slot Loevestein de grootste attractie van Zaltbommel. Het kasteel ligt op de punt waar de Maas en de Waal samenkomen en is vooral bekend door geleerde Hugo de Groot. Hij zat in de 17e eeuw in het kastel opgesloten, maar wist in een boekenkist te ontsnappen. Dit verhaal is één van de vijftig vensters uit de canon van de vaderlandse geschiedenis.

Lees ook:Festival Weekend Woudrichem 2017
Lees ook:Slot Loevestein: 1001 bommen en granaten
Lees ook:Festival Weekend Woudrichem 2015
Lees ook:Festival Weekend Woudrichem 2012
Lees ook:Festival Weekend Woudrichem

1 Reacties // Reageer

One thought on “Slot Loevestein met sluiting bedreigd

  1. Frank Bikker

    Dit is wat je noemt culturele kaalslag.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>