Holocaust/Auschwitz Herdenking 2012 Amsterdam

Zondag 29 januari 2012 vindt voor de 56e keer in Amsterdam de Holocaust/Auschwitz Herdenking plaats in Amsterdam (2013: klik hier). Om 11.00 uur start de Stille Tocht vanaf het stadhuis naar het monument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheim Park. Met deze herdenking wordt herdacht dat 67 jaar geleden concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd: op 27 januari 1945. Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, de toenmalig secretaris-generaaal van de Verenigde Naties, deze dag uit tot de Holocaust Memorial Day: de dag waarop wereldwijd de slachtoffers worden herdacht van de Holocaust en andere genociden, zoals die in Cambodja, Rwanda, Srebenica en Darfur.

 

Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. In Amsterdam is de herdenking ieder jaar op de laatste zondag van januari. Voor iedereen die mee wil lopen, is de Boekmanzaal in het stadhuis open vanaf 10.00 uur; de Stille Tocht vertrekt om 11.05 uur. De herdenking bij het monument begint om 11.30 uur met een toespraak door de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Dan volgt een muzikale bijdrage van Sinti en Roma en worden het Jizkor en Kaddisj uitgesproken. Daarna kunnen organisaties en particulieren kransen en bloemen bij het monument leggen. Na de herdenking rijden pendelbussen naar Hotel Casa00, waar een lunchbijeenkomst plaatsvindt. Er rijden gratis pendelbussen van het park naar het hotel.

 

Jan Wolkers (1925-2007) maakte het monument, dat eerst op de Oosterbegraafplaats stond en sinds 1994 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels, waarin de lucht reflecteert. Volgens Wolkers symboliseren de gebroken spiegels dat de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is. Het monument staat in een historisch beladen buurt, met de twee Joodse synagogen en de Hollandsche Schouwburg, de verzamelplaats waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog Joden eerst naar Westerbork, en vervolgens naar concentratiekampen werden gedeporteerd. In dierentuin Artis, schuin ertegenover, zaten 250 mensen ondergedoken: ze sliepen op zolders boven de dierenkooien en overdag wandelden ze als ‘gewoon’ publiek tussen de bezoekers door Artis. De Duitsers zorgden goed voor de dieren: daarvan konden de onderduikers ongezien mee-eten, zonder dat de dieren tekort kwamen. Tegenover Artis staat het Verzetsmuseum.

Lees ook:Auschwitz Herdenking 2010 in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2011 in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Holocaust/Auschwitz Herdenking 2012 Amsterdam

 1. Eva van Sonderen

  Ik ben net terug van de Auschwitz-herdenking; indrukwekkend, o.a. omdat er zoveeluiteenlopende mensen waren, ook jongeren. Het uitspreken van het Kaddisj en het zingen van El Malei Rahamim door rabbijn ten Brink brachten mijn tranen tevoorschijn.

  Wat me stoorde is dat in de toespraken (en ook hier op de site) steeds gesproken wordt over de “holocaust”. Zoals u wel zult weten betekent dat “brandoffer”. De Joodse term voor de massamoord op Joden, Sinti en anderen is: de Sjoa. De term brandoffer impliceert dat er aan iets of iemand geofferd werd – aan God soms? Dat stuit mij als Joodse vrouw erg tegen de borst. En mij niet alleen, ik herinner me dat Leah Dasberg jaren geleden ook woedend reageerde op de term holocaust.
  Verder niets dan lof voor de organisatoren van deze herdenking.

    /   Reply  / 
 2. Jules Vismale

  Het is een goede zaak dat jaarlijks talloze mensen Auschwitz, het meest beruchtste vernietigingskamp van de nazi’s, blijven herdenken. Helaas weten talloze jongeren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland bijna niets meer af over WO II en over Auschwitz dankzij linkse wereldverbeteraars die vonden dat het verleden maar moest rusten! In 1989 werden echter (toen Auschwitz 44 jaar bevrijdt was) twee beruchte SS’ers die 43 jaar lang in Nederland gevangen zaten vrijgelaten ondanks talloze protesten van oorlogslachtoffers. Dit waren Ferdinand Aus der Fünten en Franz Fischer (de Twee van Breda) die tienduizenden joden uit Amsterdam, Den Haag, Apeldoorn en Westerbork lieten deporteren naar Auschwitz en Sobibor waarvan weinigen terugkwamen! Fischer en Aus der Fünten hadden overigens niet erg lang van hun vrijheid genoten daar ze beiden snel zouden overlijden door ziekte en ouderdom.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>