Herdenking capitulatie Japan

Vandaag wordt de capitulatie van Japan in Zuidoost Azië op 15 augustus 1945 herdacht, waarmee een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (2013: klik hier). Bij het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes in Den Haag vindt vanaf 12.30 uur een herdenkingsplechtigheid plaats in aanwezigheid van premier Rutte: de Indië herdenking.

De NOS doet rechtstreeks verslag vna de herdenking op Nederland 1.  Tijdens de plechtigheid worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Publicist Theodor Holman houdt een voordracht. Zijn ouders zaten in de oorlog in een Japans concentratiekamp. In totaal zaten zo’n 140.000 Nederlandse in ‘Jappenkampen’.  Circa 25.000 van hen overleefden het niet. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument.

Lees ook:Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag
Lees ook:Indiëherdenking bij Indisch monument in Den Haag
Lees ook:Koning en premier bij herdenking capitulatie Japan bij Indische Monument Den Haag
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Alphen aan den Rijn herdenkt schietpartij in Ridderhof in 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>