Donkere wolken boven Nationaal Historisch Museum

Het ziet er somber uit voor het Nationaal Historisch Museum (NHM). Volgens de directeuren Erik Schilp en Valentijn Byvanck tonen kabinet en Tweede Kamer weinig belangstelling. ‘Een historische vergissing’, zeggen ze in een interview in de Volkskrant. Ze vrezen dat het museum er nooit van komt en zijn boos op minister Donner (Binnenlandse Zaken), omdat hij nooit heeft gereageerd op het plan er paleis Soestdijk voor te gebruiken.

 

In het TROS programma Kamerbreed zei de minister dat er geen geld is om het paleis geschikt te maken om er een museum in te vestigen. Donner denkt dat daarvoor 90 tot 120 miljoen euro nodig is en vindt dat het museum ‘zelf moet laten zien hoe het dat bedrag bij elkaar kan krijgen’. In 2005 vond een meerderheid van de kamer nog dat een Nationaal Historisch Museum van belang is voor het land. Aanvankelijk zou het NHM worden gebouwd naast het Openluchtmuseum in Arnhem, maar het kabinet besloot vorig jaar daar vanaf te zien. De organisatie krijgt wel subsidie voor reizende tentoonstellingen en een website. Een aantal weken rees het idee om paleis Soestdijk ervoor te gebruiken. Op 7 juni praten beide directeuren met staatssecretaris Zijlstra over de huisvestingsplannen.

Lees ook:Nationaal Historisch Museum van de baan
Lees ook:Historisch Museum enthousiast over paleis Soestdijk
Lees ook:Paleis Soestdijk goede locatie National Historisch Museum
Lees ook:Rijk zoekt ideeën voor herbestemming Paleis Soestdijk
Lees ook:Drie directeuren tot Historisch Museum er staat

1 Reacties // Reageer

One thought on “Donkere wolken boven Nationaal Historisch Museum

  1. Bud Oostrom

    Niet het geld is hier het belangrijkste probleem. Het gaat om de inhoud van de vraag wat de geschiedenis inhoudt. Men vergeet de belangrijkste informatiebron: de schilderkunst. Deze kunstvorm vertoont alle aspecten van onze cultuur, van perioden, tijdsbreuken, individualisering en allerlei trends zoals ruimte, samenhang, en zelfs ethiek en moraal, enz. Maar nee, men mijdt dit, voornamelijk uit angst en zelfbehoud.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>