Bevrijdingsdag 2011

Op 4 mei is de Nationale Herdenking, op donderdag 5 mei 2011 viert Nederland 66 jaar vrijheid (2013: klik hier). De start van de Nationale Viering vindt ieder jaar in een andere provincie plaats: dit jaar in de Gelderse hoofdstad Arnhem en Wageningen. In Arnhem verzorgt Jaap de Hoop Scheffer de 5 mei lezing 2011; daarna bezoeken de gasten het Bevrijdingsfestival in Wageningen. In de lezing staat het jaarthema centraal: dit jaar is dat ‘vrijheid wereldwijd’. Meteen na de lezing wordt om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken, het startsein voor de Bevrijdingsfestivals in de twaalf provincies en in de hoofdstad en alle andere festiviteiten in het land.

 

Sinds 1948 brandt het bevrijdingsvuur als eeuwige vlam in Wageningen. Ieder jaar wanneer 4 op 5 mei overgaat (middernacht), wordt voor Hotel de Wereld het Bevrijdingsvuur ontstoken. Sporters brengen het gaat daarna als ‘lopend vuur’ naar de andere provincies. Naar verwachting komen meer dan 1 miljoen bezoekers naar de  festivals, 40 podia en 250 bands, met debatten op de Pleinen der Vrijheid en met muziek. Ieder jaar worden drie artiesten of groepen benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid die per helikopter de festivals afgaan. Dit jaar zijn dat Moke, Waylon en The Opposites & The Partysquad. De festivals vinden plaats in Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Wageningen, Utrecht, Almere, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Vlissingen, Den Bosch en Roermond. Op verschillende plaatsen in het land eindigt de dag met vuurwerk.

 

De Dag van de Vrijheid wordt sinds 1996 afgesloten met het 5 mei concert op de Amstel in Amsterdam bij theater Carré, in aanwezigheid van het staatshoofd, de rijksministerraad, vertegenwoordigers van het parlement en mensen die dit jaar een bijzondere bijdrage leverden aan een van de 4&5 mei activiteiten. Het klassieke concert is live te volgen op Nederland 1 om 20.30 uur. Op de Amstel ligt tussen Carré en de Magere Brug het podium, opgebouwd door de Koninklijke Landmacht. Als de koningin na afloop wegvaart, wordt ze traditioneel uitgewuifd op ‘We’ll Meet Again’, een in de Tweede Wereldoorlog populaire song van Vera Lynn. Dit jaar verzorgt het Gelders Orkest onder leiding van dirigent Sascha Goetzel het concert, met een aantal gasten. Het concert begint om 21.00 uur, voorafgaand geeft de NOS vanaf 20.30 een samenvatting van de activiteiten in het hele land.

Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen
Lees ook:Bevrijdingsfestivals 2013
Lees ook:Vrijdag 5 mei: Bevrijdingsfestivals en 5 mei-concert
Lees ook:Bevrijdingsdag nieuwtjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>