Wageningen heeft zijn ‘paal van Bernhard’

Vandaag is in Wageningen het monument Vrijheidsvuur geplaatst. Over het monument is veel te doen geweest. Veel Wageningers vinden het teveel lijken op een kruisraket, anderen noemen het kunstwerk ‘de paal van Bernhard’. Het monument, een metershoge koperen zuil met bovenin een eeuwige vlam, zou naast Hotel De Wereld komen te staan, waar op 5 mei 1945 de overgave van de Duitse bezetter in Nederland werd ondertekend.

 

Uiteindelijk kreeg het monument een plek aan de Generaal Foulkesweg, niet ver van Hotel De Wereld vandaan. Het kunstwerk van Hanshan Roebers was in 2004 al klaar, maar door alle commotie lag het tot nu toe in een depot. Het eeuwige vrijheidsvuur wordt ontstoken in de nacht van 4 pp 5 mei. Tot zijn dood nam prins Bernhard op 5 mei in Wageningen het jaarlijkse défilé van oud-strijders af. Tegenwoordig vindt de jaarlijkse veteranendag eind juni plaats in Den Haag, onder de hoede van prins Willem-Alexander.

Lees ook:Wageningen op 5 mei centrum Nederland
Lees ook:Nederland 63 jaar vrij
Lees ook:Prins Bernhard koopt Circuit Park Zandvoort
Lees ook:Nederlandse Veteranendag Den Haag – zaterdag 24 juni
Lees ook:Orkest van de 18e eeuw krijgt Cultuurprijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>