World Press Photo 2010

De World Press Photo 2010 is gewonnen door Jodi Bieber uit Zuid-Afrika (2014: klik hier). Zij maakte het indrukwekkende portret van de 18-jarige Afghaanse vrouw  Bibi Aisha die in augustus 2010 op de cover van Time magazine stond. De vrouw komt uit Uruzgan en vluchtte weg haar echtgenoot en familie vanwege huiselijk geweld. De Taliban vond haar en veroordeelde haar tot verminking. Terwijl haar zwager het slachtoffer in in de houtgreep hield, sneed haar echtgenoot haar oren en neus eraf. Daarna werd ze aan  haar lot overgelaten en gevonden door hulpverleners van het Amerikaanse leger. Ze werd overgebracht naar de Verenigde Staten, waar ze nu leeft: daar kreeg ze medische hulp, waaronder plastische chirurgie.

Volgens de jury is de foto een iconisch beeld, dat veel zegt over de ellendige leefsituatie waarin veel vrouwen verkeren. Juryvoorzitter David Burlett: ‘Deze foto heeft de mogelijkheid om één van die foto’s te worden – waar er misschien maar tien van zijn – waarbij als iemand zegt ‘je weet wel, die foto van dat meisje’, je precies weet waar ze het over hebben.’ Een ander jurylid noemt de foto ‘een ongelofelijk sterk beeld dat een enorm krachtige boodschap de wereld instuurt, dat nog veel vrouwen in miserabele toestanden leven en slachtoffer zijn van geweld’. World Press Photo is de meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld en is in 1955 opgericht door de Nederlandse vereniging van Fotojournalisten. Dit jaar vindt  de 54e editie plaats; de organisatie zetelt in Amsterdam. Ditmaal koos de jury winnaars uit 108.059 foto’s van 5691 fotografen. Van hen krijgen er 56 een prijs, in tien categorieën, waaronder: nieuws, sport, dagelijks leven, portretten en natuur. Daarnaast is er de prijs voor de beste foto van het jaar: de World Press Photo of the Year. De prijs wordt op 7 mei 2011 uitgereikt in Amsterdam. Van 22 april tot en met 19 juni zijn de winnende foto’s te zien in de Oude kerk in de hoofdstad.

Lees ook:Prins Constantijn reikt World Press Photo 2010 uit
Lees ook:Prins Constantijn reikt World Press Photo 2014 Award uit
Lees ook:World Press Photo 2012
Lees ook:World Press Photo 2014
Lees ook:Winnaars World Press Photo in Nieuwe Kerk Amsterdam

1 Reacties // Reageer

One thought on “World Press Photo 2010

 1. José Rademaker

  Dat de foto die een man toont die zelfmoord pleegt een eerste prijs wint verbaast mij ten zeerste!
  Is dat het nieuws dat we willen zien, we weten wel dat dat gebeurd en dat is triest genoeg!
  Sterven, op welke manier dan ook, vind ik een privé aangelegenheid.
  Eens te meer omdat mijn broer ook gekozen heeft een eind aan zijn leven te maken, het idee dat er een foto van in de publiciteit zou kunnen komen stuit mij tegen de borst!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>