Nationale Bevrijdingsdag 2010

Op 4 mei is de Nationale Herdenking, op woensdag 5 mei 2010 vieren we dat Nederland 65 jaar in vrijheid leeft (2013: klik hier). De start van de Nationale Viering vindt ieder jaar in een andere provincie plaats: dit jaar in Limburg, in Roermond. De Dag van de Vrijheid start met een rit met de vrijheidstrein van Maastricht naar Roermond. Traditioneel wordt in Wageningen om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken, dat daarna in estafette naar de 13 Bevrijdingsfestivals en andere plaatsen wordt gebracht.

 

Centraal staat ieder jaar de 5 meilezing door een prominente Nederlander rondom het thema van het jaar: ‘Vrijheid wereldwijd: wat is daarvoor nodig?’ Dit jaar houdt Wim Kok de lezing. Aansluitend ontsteekt premier Balkenende om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur: het startsein voor de Bevrijdingsfestivals in de twaalf provincies en in de hoofdstad en alle andere festiviteiten in het land.

 

Naar verwachting komen zo’n 900.000 mensen naar de 13 festivals, 40 podia en 250 bands, met debatten op de Pleinen der Vrijheid en met muziek. Ieder jaar worden drie artiesten of groepen benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid die per helikopter de festivals afgaan. Dit jaar zijn dat Guus Meeuwis. The Boris & Wicked Jazz Experience en Junkie XL. De festivals vinden plaats in Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Wageningen, Utrecht, Almere, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Vlissingen, Den Bosch en Roermond. Op verschillende plaatsen in het land eindigt de dag met vuurwerk.

 

De Dag van de Vrijheid wordt sinds 1996 afgesloten met het 5 mei concert op de Amstel in Amsterdam bij theater Carré. Het concert is live te volgen op Nederland 1 om 20.30 uur. De koningin komt zoals altijd; als ze wegvaart, wordt ze traditioneel uitgewuifd op ‘We’ll Meet Again’, een in de Tweede Wereldoorlog populaire song van Vera Lynn. Dit jaar verzorgt het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van dirigent Ed Spanjaard het concert, met een aantal gasten.

Lees ook:Bevrijdingsdag 2011
Lees ook:Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen
Lees ook:Bevrijdingsfestivals op Nationale Bevrijdingsdag 2012
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011 gratis festivals
Lees ook:Vrijdag 5 mei: Bevrijdingsfestivals en 5 mei-concert

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nationale Bevrijdingsdag 2010

 1. danny

  65 jaar bezeting.
  door de democratie

  5 mei: de dag dat mensen de bevrijding vieren, de bevrijding van de zogenaamd slechte Duitse bezetter en dus het nationaal socialisme.
  Maar de vraag is: ‘zijn we eigenlijk wel bevrijd?’
  Als mensen nu is verder zouden kijken, zouden ze zien dat we helemaal niet in een vrij land leven, het land waar we nu in leven lijkt meer op een zieke dictatuur.
  We worden geregeerd door de U.S.A. en ja, dan zijn er altijd mensen die denken dat we de U.S.A. wat schuldig zijn omdat zij ons bevrijd zouden hebben van het zogenaamd slechte Duitse bewind.
  Maar als we nou eens wat dieper gaan kijken wat was dan beter geweest voor ons leven in een Nationaal Socialistisch Nederland of de zieke multiculturele samenleving waar we nu in leven?
  en dan zullen er natuurlijk altijd mensen zijn die zeggen wat is er mis met een multiculturele samenleving.
  nou en dan wil ik nu niet eens beginnen over de criminaliteit en t feit dat onze kinderen bijna niet meer veilig de straat op kunnen!!!!!
  maar laten we om t beginnen is kijken naar onze vaderlandse cultuur en wat daar van over is.
  en dan ga ik niet eens beginnen over onze Germaanse wortels.
  maar in t land waar we nu leven gaat heel onze cultuur verloren dus ook onze Nederlandse/Vaderlandse trots!
  bij heel veel mensen is de Nederlandse cultuur al verdwenen en sommigen zijn helemaal niet meer trots om Nederlander/Germaan te zijn, is dat iets wat we willen?Is dat waar onze voorouders zo hard voor gestreden hebben? Waarvoor onze voorouders hun bloed, zweet en sommigen uiteindelijk hun leven voor gegeven hebben?!
  “Als je t mij vraagt is dat antwoord kortweg: Nee!!”
  als je alleen al kijk naar t straat beeld t is tegenwoordig heel normaal om een blank meisje met bijvoorbeeld een Marokkaanse vriend te zien.
  Nu zullen er zeker mensen zijn die zeggen; “wat is daar mis mee?” Nou om te beginnen is de Marokkaanse cultuur alleen al heel anders dan de onze.
  Een blank meisje is van huis uit christelijk of niet gelovig en volgens het geliefde boek van de moslims mag een moslim daar niet mee trouwen. Dus komt het er op neer dat ze of onze meisjes alleen gebruiken voor om t maar even bot te zeggen de seks of dat deze Nederlandse meisjes zich bekeren tot het vrouw onvriendelijk islam!
  En dit is een prima voorbeeld van hoe onze cultuur verloren gaat.
  Laten we dan eens gaan kijken naar ons gerecht, het gerecht wat ons vaderland moet beschermen!?
  Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe dit gerecht pedofilie of dieren misbruik aanpakt.
  een man die in Nederland word opgepakt met kinderporno of zelfs voor het aanranden van een klein meisje of jongetje komt na een paar jaar gewoon weer vrij, en kan dan weer vrolijk verder met zijn zieke praktijken! Zulke mensen zijn gewoon geestesziek en zouden op zijn minst levenslang opgesloten moeten worden!

  Dus om terug te komen op: ‘Zijn we eigenlijk wel bevrijd?’
  “Nee dat zijn we niet, want nu leven we juist in een op macht beluste samenleving waar het helemaal niet meer om de mensen zelf draait maar om het geld en de samenwerking met andere landen, net als de U.S.A.!

    /   Reply  / 
 2. rené

  grappig, zo’n stuk schrijven in het kader van bevrijdingsdag. Bange en bekrompen mensen zoals jij zijn het ideale ingredient voor een oorlog. Positiviteit, daar wordt de wereld mooier van!

    /   Reply  / 
 3. Benjamin (38)

  Vrijheid van meningsuiting is duidelijk niet aan iedereen besteed. Vrijheid is een groot goed waar door vele binnen- maar vooral ook buitenlanders voor gestreden is en gelukkig met succes.
  Een leven in vrijheid in een democratisch land is helaas niet iets wat door iedereen op de wereld genoten kan worden. Daarom zetten we voor sommigen die dat nodig hebben onze deuren open.
  Laten we vooral zorgen dat iedereen in ons land en in West Europa goed op de hoogte blijft wat er 65 jaar geleden gaande was, zodat onze kinderen het grote goed wat Vrijheid is weten te bewaren en door te geven en niet te vervallen in onnozelheid.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>