Een blije Koninginnedag in Zeeland

Vrijdag 30 april vier de koningin met haar familie Koninginnedag in Zeeland. Ze bezoekt het dorpje Wemeldinge en de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Na de aanslag vorig jaar in Apeldoorn, waarbij zeven omstanders de dood in werden gejaagd, zijn de veiligheidsmaatregel draconisch, al wil Zeeland er ‘een blije’ dag van maken. ‘Mensen die kwaad willen op Koninginnedag, beleven een hele kwaaie dag’, zei de strijdlustige Commissaris van de Koningin van Zeeland, Karla Peijs, eind maart op een persconferentie.

 

De auto is taboe, er is veel blauw op straat en de politie mag ook zonder reden mensen fouilleren. Betrokkenen en omstanders, tot aan de bewoners langs de route aan toe, moeten een uitgebreide screening ondergaan. Peijs wil verder niet veel zeggen: ‘Er wordt alles aan gedaan om veiligheid te waarborgen. Eén onderdeel van die veiligheid is dat daarover geen mededelingen worden gedaan.’ Ondanks alle maatregelen hoopt de provincie er een feestdag van te maken. Wemeldinge is er al helemaal klaar voor, met een ‘Franse straat’, inclusief een heuse Arc de Triomphe. De Koninklijke familie arriveert er om 10.00 uur op het Dorpsplein, vertrekt een uur later naar Middelburg en begint om 12.00 uur een wandeling vanaf de Dam door het centrum naar de markt. In de Zeeuwse hoofdstad, waar Beatrix met zoon en schoondochter de dag ervoor aanwezig is bij de uitreking van de Four Freedom Awards,  kleurt de fontein voor heit Provinciehuis oranje. Er is veel muziek en theater. Op verschillende plaatsen langs de route zal aandacht zijn voor het dertigjarig regeringsjubileum van de vorstin. Middelburg verwacht vrijdag 45.000 bezoekers. In Zeeland is die dag gratis bus –en bootvervoer geregeld, aldus Peijs.    

 

In 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd, de voorloper van Koninginnedag. Dat was toen op 31 augustus, de verjaardag van Wilhelmina. Na de dood van haar vader Willem III werd de naam Koninginnedag. In 1998 werd Wilhelmina 18 én koningin. Toen Juliana in 1948 opvolgde, werd haar verjaardag, 30 april, de nieuwe datum. Dat bleef zo toen Beatrix koningin werd; als eerste daad bij haar troonopvolging bepaalde ze dat 30 april Koninginnedag bleef en niet haar eigen verjaardag, 31 januari. Als eerbetoon aan haar moeder, maar misschien stiekem ook wel een beetje omdat het eind januari nogal eens  koud is en dan geen kip de straat opgaat.

Lees ook:Defilé terug op Koninginnedag 2009
Lees ook:Koningin viert Koninginnedag in Apeldoorn
Lees ook:Beatrix moet blijven
Lees ook:Zeeland Nazomerfestival
Lees ook:Koningin ook op 29 mei in Middelburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>